x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Audiere Munaf - Videoconferinta de mantuiala

Audiere Munaf - Videoconferinta de mantuiala

de Miruna Pasa Petru    |    24 Noi 2006   •   00:00
Audiere Munaf  - Videoconferinta de mantuiala

Mult asteptata audiere a lui Mohammad Munaf in procesul rapirii jurnalistilor romani in Irak a esuat ieri din cauza lipsurilor procedurale. Fostul ghid a putut fi insa vazut si auzit pentru cateva zeci de minute.

A fost nevoie de mai bine de un an pentru ca autoritatile romane sa primeasca sprijinul irakienilor si americanilor in privinta audierii lui Mohammad Munaf, fostul ghid al jurnalistilor rapiti. Si cand, in sfarsit, negocierile s-au terminat cu succes, iar toate mijloacele tehnice au fost puse la punct, audierea s-a dovedit din nou imposibila. De data aceasta au lipsit din "decor" tocmai aspectele juridice care sa dea forta probanta depozitiei.

CONSOLAREA. Cu toate acestea, Mohammad Munaf a putut fi vazut ieri, dupa un an si jumatate, imbracat intr-un kimono galben - uniforma de detinut, fara barba si incadrat de avocatul sau si de un civil. A cerut, in araba, judecatorilor sa asigure protectia familiei sale, "asa cum i-a promis doamna procuror din Romania care l-a audiat in Irak". Desi nimic din timpul videoconferintei nu a demonstrat clar ca personajul din imagine era Munaf, jurnalistul Ovidiu Ohanesian, translatorul de limba araba prezent in sala de sedinta si avocatul lui Omar, Viorel Spanu au sustinut ca l-au recunoscut, fara dubiu, pe Munaf.

Avocatul fostului ghid, care s-a prezentat si aparator al fostului dictator Saddam Hussein, a fost insa cel care a purtat toate discutiile. Potrivit directorului Razvan Radu, din cadrul Ministerului Justitiei, si acesta a cerut protectie prin Ambasada Romana de la Bagdad, motivand ca viata lui este in pericol, pentru ca il apara si pe Saddam.

CU PROCEDURA LA PAMANT. Audierile au fost amanate pana la data de 14 decembrie pentru ca de la videoconferinta lipsea un judecator, asa cum prevede procedura comisiei rogatorii. De asemenea, aparatorul a reclamat si faptul ca intrebarile transmise in Irak de autoritatile romane i-au parvenit abia miercuri seara in jurul orei 22:00. Potrivit directorului Razvan Radu, avocatul irakian a reclamat inca de miercuri faptul ca nu primise inca intrebarile adresate lui Munaf. "Noi le-am trimis din timp catre Ministerul de Justitie irakian, dar nu stim de ce nu au ajuns la avocat. Ca sa preintampinam orice blocaj le-am mai trimis o data miercuri, prin mail, direct catre autoritatile militare americane care il detin in acest moment pe inculpat", ne-a declarat ieri Razvan Radu.

Un alt aspect care a blocat cu totul audierea este faptul ca nici pana acum Munaf nu a primit o copie a rechizitoriului prin care este acuzat in Romania de organizarea rapirii jurnalistilor. Potrivit legii noastre, este obligatoriu ca inculpatilor arestati sa le fie transmis un exemplar al actului de acuzare, inainte de orice audiere. Surse judiciare ne-au declarat ca instanta romana este cea culpabila pentru neindeplinirea acestei proceduri. Comunicarea rechizitoriului va fi facuta abia saptamana viitoare.
×
Subiecte în articol: observator munaf