x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Autostrada Comarnic-Braşov va fi deschisă circulaţiei în 2017. Care va fi taxa de utilizare

Autostrada Comarnic-Braşov va fi deschisă circulaţiei în 2017. Care va fi taxa de utilizare

16 Ian 2014   •   13:54
Autostrada Comarnic-Braşov va fi deschisă circulaţiei în 2017. Care va fi taxa de utilizare

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că finalizarea lucrărilor la tronsonul de autostradă Comarnic-Braşov va avea loc în anul 2017, iar costurile estimate se vor ridica la valoarea de 1,8 miliarde de euro.

Autostrada Comarnic-Braşov va avea o distanţă de 53,215 km plus 7 km de drumuri de legătură, 3 tuneluri, 19 viaducte, 15 poduri precum şi 3 noduri de ieşire (Sinaia-Buăteni, Predeal şi Râşnov).

Ponta a spus că, potrivit memorandmului semnat de autorităţile române cu reprezentanţii consorţiului Vistrada Nord, câştigător al licitaţiei pentru lucrările la tronsonul Comarnic-Braşov, ultimul kilometru al autostrăzii va fi finalizat în 2017, deşi speră ca proiectul să fie terminat până la finalul anului 2016.

"Practic, partea de proceduri de selectare a consorţiului s-a finalizat. Câştigător este consorţiul Vistrada. În acest moment se derulează negocieri pentru finanţarea proiectului cu băncile comerciale. În mod normal, până pe 20 aprilie trebuie să putem să semnăm, practic, contractul şi să inaugurăm organizarea de şantier atât dinspre Comarnic, cât şi dinspre Cristian. Autostrada va avea 53 de kilometri plus şapte kilometri de drumuri de legătură în aşa fel încât să se lege de Centura municipiului Braşov", a afirmat Ponta.

Premierul a precizat că, la momentul actual, este avută în vedere perceperea unei taxe de utilizare de 5,7 lei plus TVA. 

Autostrada va fi dată în concesiune pe o perioadă de 26 ani plus perioada de construcţie, iar Guvernul va trebuie să înceapă rambursarea costurilor de construcţie începând cu 2017.

Ponta a amai spus că sumele strânse din taxa de utilizare a autostrăzii vor fi folosite pentru rambursarea costurilor, dar a precizat că decizia de introducere a taxei va fi luată de Guvern după finalizarea lucrării, iar în funcţie de nivelul taxei va depinde şi nivelul sumelor plătite de la bugetul de stat pentru rambursare.

El a precizat că Guvernul a solicitat acordul Eurostat ca proiectul să nu fie luat în calcul la deficitul bugetar, iar după acordul Comisiei Europene şi al instituţiilor financiare internaţionale, BEI, BERD, precum şi după finalizarea procedurilor cu băncile finanţatoare, speră ca acest contract cu asocierea Vinci - Strabag - Aktor să fie semnat până la 20 aprilie. Potrivit lui Ponta, în jurul acelei date ar trebui inaugurat şi şantierul autostrăzii.

Ponta a mai arătat că Guvernul a rezervat în buget 100 milioane lei pentru exproprieri, subliniind că toate terenurile sunt în extravilan.

Potrivit premierului, dacă toate procedurile vor fi realizate cu succes şi se va reuşi semnarea contractului la termenul propus, Guvernul va grăbi şi realizarea celorlalte proiecte de parteneriat public-privat, precum Piteşti-Craiova şi Centura de Sud a Capitalei.


×