x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mai mulți cetățeni au încercat să plece cu avionul deși nu îndeplineau condițiile legale

Mai mulți cetățeni au încercat să plece cu avionul deși nu îndeplineau condițiile legale

de Redacția Jurnalul    |    24 Iun 2024   •   22:15
Mai mulți cetățeni au încercat să plece cu avionul deși nu îndeplineau condițiile legale
Sursa foto: Hepta

Au fost descoperiți mai mulţi cetăţeni care au încercat să iasă aerian din ţară deși nu îndeplineau condițiile legale. Printre aceștia au fost depistați copii neînsoțiți sau fără documente justificative dar și cetățeni români adulți care aveau documentele anulate, transmite Poliția de Frontieră.

Săptămâna trecută, echipele mixte care desfășoară controale în incinta aeroporturilor au descoperit mai mulţi cetăţeni care au încercat să iasă din ţară deși nu îndeplineau condițiile legale. Printre aceștia au fost depistați copii neînsoțiți sau fără documente justificative dar și cetățeni români adulți care aveau documentele anulate.

În toate cazurile, persoanelor li s-a întrerupt călătoria și au fost dispuse măsurile legale.

De la integrarea în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, polițiștii de frontieră, împreună cu polițiștii, cu angajații de la imigrări și de la jandarmerie, desfășoară acțiuni polițienești punctuale și inopinate în incinta aeroporturilor şi porturilor pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Sunt utilizate dispozitive mobile care folosesc aplicația eDAC, conectată la bazele de date relevante ale autorităților române și a celor din Spațiul Schengen.

Astfel, în săptămâna 17-23 iunie, polițiștii de frontieră au efectuat peste 33.000 de verificări în aplicația eDAC, pentru stabilirea valabilității condițiilor de călătorie și a documentelor de călătorie ale persoanelor.

Astfel, în 19 iunie, o patrulă mixtă, formată din poliţist de frontieră şi poliţist din cadrul Biroului Poliţiei Transporturi Aeriene din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Aeroport Craiova a verificat un tânăr care intenționa să călătorească în direcția Italia, Roma. Deoarece acesta era neînsoțit, polițiștii de frontieră l-au legitimat și au constatat că este minor și nu are 16 ani împliniți.

O situație asemănătoare a fost constatată și pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă București, unde un minor neînsoțit a fost depistat în apropierea unei porți de unde se îmbarcau pasagerii unei curse în directia Frankfurt. În ambele cazuri, celor doi minori nu le-a fost permisă ieșirea din țară, fiind conduși în zonele publice unde se aflau părinții lor.

Și polițiștii de frontieră de pe Aeroportul Iași au verificat o femeie, cetățean român, care o însoțea pe fiica sa minoră și care doreau să călătorească în direcția Charleroi – Belgia. În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că mama nu deține documente justificative pentru a ieși din România împreună cu copila, iar călătoria celor două a fost întreruptă.

În 22 iunie, patrulele Poliţiei de Frontieră din cadrul Aeroportului Internaţional Henri Coandă București care efectuau verificări în zona terminalului Schengen, au legitimat trei cetățeni români care intenționau să călătorească în direcţia Hamburg, respectiv Roma. În urma verificărilor efectuate în baza de date cu aplicaţia eDAC s-a constatat faptul că documentele prezentate de aceștia erau anulate. Lucrătorii noștri au reținut actele în cauză, iar pentru că persoanele nu au deținut alte documente de calătorie valabile, nu li s-a permis ieșirea din țară.

(sursa: Mediafax)

Laura Buciu, laura.buciu@mediafax.ro

Keywords:AVION, LEGE

×
Subiecte în articol: avion lege documente