x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un "bandaj inteligent" cu biosenzori ar putea ajuta la vindecarea rănilor cronice

Un "bandaj inteligent" cu biosenzori ar putea ajuta la vindecarea rănilor cronice

de Redacția Jurnalul    |    25 Mar 2023   •   19:40
Un "bandaj inteligent" cu biosenzori ar putea ajuta la vindecarea rănilor cronice
Sursa foto: AndreyPopov/Getty Images/iStockphoto

Un bandaj inteligent care poate monitoriza rănile cronice şi le poate ajuta să se vindece a fost dezvoltat de oamenii de ştiinţă, care susţin că dispozitivul ar putea ajuta persoanele cu ulcere diabetice, arsuri şi răni chirurgicale care nu se vindecă.

Cercetătorii spun că au pus la punct un dispozitiv care ar putea ajuta astfel de răni să se vindece: un sistem bioelectronic extensibil, fără fir, care se poate lipi de piele.

„Dispozitivul este format din două părţi - o placă de circuite imprimate flexibile reutilizabile şi un plasture de unică folosinţă", a declarat Dr. Wei Gao, coautor al cercetării de la California Institute of Technology. „Plasturele de unică folosinţă conţine biosenzori, electrozi şi hidrogeluri încărcate cu medicamente".

Datorită biosenzorilor, dispozitivul "bandaj inteligent" poate monitoriza caracteristici ale rănii, cum ar fi temperatura, pH-ul şi nivelurile de substanţe, inclusiv glucoza, acidul uric şi lactatul - măsurători care oferă informaţii importante pentru a afla dacă rana este infectată şi nivelul de inflamaţie al acesteia, potrivit The Guardian.

Dispozitivul permite aplicarea stimulării electrice, o tehnică care s-a dovedit anterior că încurajează vindecarea rănilor, dar care a fost împiedicată de echipamentele voluminoase. De asemenea, acesta permite eliberarea controlată a medicamentelor antiinflamatorii şi antimicrobiene.

„Toate semnalele pot fi trimise fără fir către o interfaţă de utilizator [cum ar fi] un computer sau un telefon mobil", a declarat Gao. „Putem controla fără fir eliberarea medicamentului prin aplicarea unui potenţial electric".

Scriind în jurnalul Science Advances, echipa descrie modul în care a testat bandajele inteligente pe răni de şoareci şi şobolani diabetici înainte şi după infecţie, constatând că dispozitivele au fost capabile să detecteze caracteristici precum temperatura, nivelul de glucoză şi pH-ul lichidului din rană. Aceste măsurători s-au modificat conform aşteptărilor înainte şi după ce şoarecii au primit tratament.

Mai mult, şoarecii cu bandaje inteligente care au fost supuşi atât eliberării de medicamente, cât şi stimulării electrice au prezentat rate mai mari de închidere a rănilor şi mai puţine cicatrici decât şoarecii ale căror răni nu au fost acoperite de bandaje.

Echipa spune că se aşteaptă la costuri de la nivelul a zeci de dolari pentru partea electronică reutilizabilă a dispozitivului şi de câţiva dolari pentru un plasture de unică folosinţă, adăugând că, în prezent, bandajul inteligent poate fi folosit timp de una până la două săptămâni.

Deşi sunt necesare lucrări suplimentare, inclusiv studii pe porci şi pe oameni, Gao a declarat că se speră ca bandajele inteligente să poată fi utilizate în clinici în următorii cinci până la zece ani.

Dr. Jenna Cash, cercetător principal al grupului de cercetare a rănilor cutanate de la Universitatea din Edinburgh, care nu a fost implicată în cercetare, a declarat că studiul este o lucrare frumoasă. „Cred că ideea este foarte interesantă şi reprezintă un mare pas înainte", a spus ea.

Dar Cash a spus că au rămas enigme: „O parte din problema pe care o avem [cu rănile cronice] este că nu înţelegem cu adevărat mecanismele prin care se formează. Şi fără să înţelegem mecanismele celulare şi moleculare precise care stau la baza formării lor şi a persistenţei lor, este complicat să încercăm să ne dăm seama cum să inversăm acest proces".

Cash a adăugat că una dintre întrebări este dacă măsurătorile efectuate de noile dispozitive ar fi relevante pentru adevăratele răni cronice la om, având în vedere că acestea pot fi deja infectate în momentul aplicării sistemului de monitorizare şi s-ar putea să nu se vindece aşa cum au făcut-o rănile rozătoarelor. O altă problemă a fost aceea că rănile cronice ar putea prezenta o mare variabilitate în ceea ce priveşte dimensiunea şi cantitatea de lichid pe care o produc.

„Este un progres interesant, dar va fi nevoie de multă dezvoltare în continuare pentru a ne asigura că funcţionează aşa cum se doreşte la oameni", a spus ea.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bandaj răni