x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bani pentru bunica

Bani pentru bunica

de Cristinel C. Popa    |    22 Iul 2007   •   00:00
Bani pentru bunica
Sursa foto: Crisitnel C.Popa/

Canicula i-a stărnit unui puşti ieşean spiritul intreprinzător. Laurenţiu Constantin, de 6 ani, a ieşit in micul parc al Facultăţii de Teologie pentru a vinde apă rece la pahar.

Canicula i-a stărnit unui puşti ieşean spiritul intreprinzător. Laurenţiu Constantin, de 6 ani, a ieşit in micul parc al Facultăţii de Teologie pentru a vinde apă rece la pahar.

Respectănd regulile marketingului, puştiul mărunţel, imbrăcat şmechereşte cu blugi trei sferturi şi cu părul vălvoi, işi face reclamă infruntănd curajos dogoarea: "Apă rece, apă rece, zece bani şi zăpuşeala trece". Cere pentru o "măsură" acest preţ modic pentru că a descoperit o sursă ieftină la prietenii adulţi, care-i permit să ia apă de la robinet. Ca un adevărat şef de firmă, se plimbă pe alei cu măinile la spate, şi cănd vede un trecător strigă după el. "Combateţi căldura cu apă rece!".

Autorităţile trec cu vederea faptul că micul intreprinzător nu are "patalama" de profesionist. Apreciază in schimb bunul său simţ managerial. Copilul este unicul asociat al "firmei", face aprovizionarea, tot el vinde şi işi face şi reclamă. A acceptat să pozeze, doar-doar il vor descoperi şi alţii. Laurenţiu, provenit dintr-o familie de bună condiţie, a hotărăt că darul perfect pentru bunica de la ţară este cel cumpărat cu banii căştigaţi prin munca lui. Şi in acelaşi timp s-a găndit şi la bieţii oameni care trebuie să indure arşiţa.

PE CONT PROPRIU. Dacă-i refuzat, se scarpină niţel in cap, face un ocol "prăvăliei" - o cutie pe care a postat o sticlă şi două pahare - după care se găndeşte să incerce noi strategii de abordare a clienţilor. "Trebuie să vă hidrataţi, altfel riscaţi să leşinaţi pe stradă." Aşa a străns băieţelul 2 lei in căteva ore, dar nu s-a lăsat, a rămas in parc, pentru că ora prănzului e cea mai bogată in clienţi. La observaţia unui trecător că apa ar fi putut să se incălzească, puştiul a mers imediat să verifice. A băgat degetul in pahar, l-a dus apoi la gură şi a răspuns că "incă e rece". A fost iertat pentru incălcarea normelor sanitare. Băiatul e mulţumit de "business-ul său": "Sunt pe cont propriu cu apa superrece". Puştiul a promis că "afacerea" sa nu va funcţiona pe termen lung, ci numai pănă adună bani pentru cadoul bunicii de la Popricani, care tocmai a rămas văduvă şi are nevoie de consolare. Iar darul său ar face-o mai puţin atentă la năzbătiile pe care şi-a propus să le pună in aplicare la ţară.

Intreprinzător precoce

Mama ştie unde-i puştiul, că doar şi ea i-a cumpărat mai de dimineaţă un pahar.

E convinsă că e doar o joacă, aşa cum cred şi puţinii trecători, dar treaba nu-i chiar aşa. La doar 6 ani, Laurenţiu a invăţat, incă inainte de a afla literele, că niciodată nu-i prea devreme să fii intreprinzător şi că banii se străng cu ceva muncă.

×
Subiecte în articol: observator