x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Barna: România nu e pregătită să treacă pe sistem de încălzire pe energie electrică

Barna: România nu e pregătită să treacă pe sistem de încălzire pe energie electrică

11 Ian 2022   •   11:00
Barna: România nu e pregătită să treacă pe sistem de încălzire pe energie electrică

Bucureștiul va putea „trăi” doar dacă apartamentele din blocurile noi se vor conecta la sistemul de distribuție a energiei termice, la centrale de scară sau de bloc, afirmă ministrul Mediului, Tanczos Barna. El spune că România nu e pregătită să treacă pe sistem de încălzire pe energie electrică.

„Voi propune coaliției de guvernare în luna ianuarie, o reglementare nouă, adică o interdicție de centrale individuale în blocurile noi nu este un capăt de țară, chiar dacă foarte mulți dintre noi în blocurile noi apar niște situații trebuie imediată. Sunt deja orașe unde se recomandă în primul rând conectarea la sistemul de distribuție a energiei termice, după care varianta aceasta cu centrale la nivel de scară măcar sau, dacă nu, la nivel de bloc. Deci nu este o noutate. Bucureștiul este orașul care doar așa poate să trăiască. Sau impresia este că doar așa se poate trăi. Nu este așa. În blocurile noi, fără nici o problemă, se poate asigura același confort individual pentru fiecare apartament cu centrală termică la nivel de scară”, spune la Digi24 Tanczos Barna.

El precizează că interdicția centratelor individuale în apartamentele din blocurile noi ar putea fi instituită „probabil până în mijlocul anului”.

„Dacă va fi proiect de lege, va trebui să treacă de Parlament. Dacă va fi ordonanță de urgență, o să apară un pic mai devreme, dar, încă o dată, nu se va interveni peste cele care sunt deja autorizate și sunt la locuințele individuale nou construite. În locuința individuală n-ai altă variantă decât varianta centralei pe lemne sau pe gaz, electrică, individuale. Astăzi, România nu este pregătită să treacă pe sistem de încălzire pe energie electrică. Dar ar trebui să își propună. Sunt conștient de faptul că pentru acest lucru este nevoie de dezvoltare rețelelor, care necesită investiții uriașe și timp de ordinul zecilor de ani”, adaugă ministrul Mediului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Dan Barna