x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu pune la zid UDMR

Băsescu pune la zid UDMR

de Gabriela Antoniu    |    20 Dec 2011   •   21:00
Băsescu pune la zid UDMR

Invitat miercuri la Radio Romania Actualitati, presedintele Traian Basescu i-a acuzat pe liderii UDMR ca blocheaza reforma sanatatii, asa cum au facut si in cazul reorganizarii administrativ-teritoriale a tarii. Nu au fost uitati nici 'baronii' sistemului de sanatate pe care i-a acuzat de trafic de influenta.

'La fel cum s-a facut o lege a educatiei, o lege moderna, la fel avem nevoie de o noua lege a sanatatii. Sigur, inteleg si opozitia unora, ea este tot rezultatul concluziilor unui raport al unei comisii prezidentiale. Ce trebuie inteles insa este ca acest sistem s-a dovedit extrem de vulnerabil din punctul de vedre al controlarii costurilor. Or, un sistem in care cetatenii dau bani, unde banii nu pot fi controlati, este sortit sa genereze prestatii de proasta calitate. Voi insista asupra acestui lucru, sigur ca problema pare a fi tot la UDMR. Tot acolo unde s-a blocat si procesul de reorganizare a administratiei locale. Voi face un apel la polticienii din UDMR sa inteleaga ca sunt politicieni care servesc Romania, si nu politicieni care blocheaza nevoia de reforma a statului roman', a spus seful statului. El a explicat ca proiectul de lege a sanatatii este de multa vreme gata, iar singurul motiv pentru care el nu a intrat in dezbatere publica nu poate fi decat traficul de influenta facut de 'baronii' sistemului de sanatate si de cei ai sistemului de distributie a medicamentelor.

'Teama, pentru ca aici este o teama, a unui ministru, a unui partid, de a pune legea in dezbatere publica nu arata decat un singur lucru: le e teama de ce se va vedea in comparatie intre ceea ce este acum si cum ar putea fi sistemul', a mai spus seful statului.

Revizuirea Constitutiei, amanata
Dupa ce, mai in gluma, mai in serios, s-a laudat ca a fost inspirat si a sustinut modificarea Constitutiei inainte sa fim obligati prin incheierea acordului european de guvernanta fiscala, seful statului a fost nevoit sa dea inapoi dupa recentele consultari la Cotroceni in privinta revizuirii legii fundamentale. Astfel ca includerea prevederilor acordului de guvernanta fiscala in Constitutie se va face pana la intrarea in zona euro, in 2015, si nu pana la sfarsitul anului 2012. 'Deci eu va pot spune ca am facut niste demersuri in urma discutiilor pe care le-am avut cu partidele. Aici a rezultat clar ca nici un partid nu se opune acordului, dar au pus cam multe conditii ca sa apreciez ca nu vom intra intr-un lung proces de negociere. Spre exemplu, conditii de genul: Da, dar sa fie in luna martie, aprilie; Da, dar sa nu fie referendumul cuplat cu alegerile; Da, dar sa fie cuplat cu alegerile. fii atunci, mi s-a parut mai usor sa gasesc intelegere la colegii mei, liderii europeni care, in mod cert, au capacitatea sa priveasca realist problemele (...)', a declarat Basescu. El a spus ca nu poate risca 'pe mana intelepciunii partidelor din Romania'. 'fii acum am transmis deja, in intalnirea pe care am avut-o joi, saptamana trecuta, la toate cancelariile din UE, aceasta optiune a noastra, sa judecam daca este posibil ca aceasta conditionare sa fie indeplinita de Romania sau de Romania si de alte state noneuro inainte de intrarea in zona euro, si nu pana la 31 decembrie 2012', a mai spus Basescu.

Stanculescu a cerut gratierea
Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca Victor Athanasie Stan­culescu a trimis o cerere de gratiere la Presedintie. Vorbind despre Revolutia din 1989, seful statului a spus ca singurul condamnat este fostul general Victor Athanasie Stanculescu, la 15 de inchisoare. 'Stanculescu are la mine o cerere de gratiere', a anun­tat seful statului. El a precizat ca Ministerul Justitiei a dat aviz negativ, dar ca el va mai analiza ce decizie ia, pentru ca nu stie inca de ce acesta a fost condamnat la 15 ani de inchisoare. Traian Basescu a mai spus ca nu se pronunta asupra Revolutiei, nu este partizan si ca 'a venit timpul sa incheidem dosarul Revolutiei, sa intre cercetatorii, sa-l inchidem noi, oamenii politici, sa avem decenta sa-l lasam pe cercetatori sa intre in realitatile Revolutiei, pentru ca noi vom fi partizani'. El a spus ca in prezent toate orasele devin, prin legi, 'martir', ceea ce este 'o penibilitate iesita din comun'. Pe de alta parte, seful statului a mai spus ca multe dosare prezentate cu 'tam-tam' s-au finalizat cu achitari sau suspendari, dovada ca sunt probleme si la pro­curori, care trebuie sa fie res­pon­sabili cand actiunea lor distruge cariere, mentionandu-l in acest sens pe fostul ministru Paul Pa­curaru.

×
Subiecte în articol: observator udmr traian basescu critici