x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu, Udrea, Morar îşi ţin banii în insulele Seychelles

Băsescu, Udrea, Morar îşi ţin banii în insulele Seychelles

de Dan Constantin    |    05 Noi 2013   •   18:40
Băsescu, Udrea, Morar îşi ţin banii în insulele Seychelles
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Dezvăluiri bombă ale senatorului PNL Sorin Roşca Stănescu, după ce acesta a fost dat în judecată de Traian Băsescu, ca urmare a declaraţiilor pe care liberalul le-a făcut cu privire la legăturile preşedintelui cu proiectul minier Roşia Montană. Într-o declaraţie politică susţinută în plenul Senatului, Sorin Roşca Stănescu îl acuză pe Traian Băsescu că deţine depozite de bani în bănci aflate în Seychelles.

Roşca Stănescu a dezvăluit atât numele corporaţiilor de la care ar proveni banii din aceste depozite ale preşedintelui, dar şi unul dintre traseele banilor. Mai mult, Sorin Roşca Stănescu arată că fostul şef al DNA, actualul judecător CCR Daniel Morar, are depozite de bani în aceeaşi bancă cu Elena Udrea şi preşedintele Traian Băsescu, la fel ca şi alţi “corifei” ai DNA.

Senatorul PNL este un critic virulent al regimului Băsescu-Udrea-Macovei, având constant poziţii publice împotriva abuzurilor coordonate de preşedintele în exerciţiu. În ultimii ani au circulat de asemenea informaţii neconfirmate de instituţii judiciare sau bancare despre transferuri de bani în offshore-uri şi investiţii în zone exotice făcute de Traian Băsescu şi Elena Udrea. O serie de dezvăluiri făcute de jurnalişti ai Antenei 3 menţionau zboruri suspecte ale aeronavelor închiriate de Administraţia prezidenţială cu destinaţii în zona Golfului. Este însă pentru prima dată când în interiorul Parlamentului, printr-o declaraţie politică, de la tribuna Senatului sunt aduse acuzaţii grave la adresa lui Traian Băsescu şi a unor apropiaţi colaboratori, cât şi despre operaţiuni financiare şi acte de corupţie în care sunt implicate corporaţii cu interese în România. Până acum instituţiile şi persoanele vizate de Roşca Stănescu nu au făcut declaraţii. În mod normal, Direcţia Naţională Anticorupţie ar urma să se autosesizeze.
_______________________________________

Iată declaraţia politică a lui Sorin Roşca Stănescu:
“Celui care ieri m-a dat în judecată pentru că am spus, în calitate de senator PNL, câteva adevăruri scandaloase vizând legăturile frauduloase pe care le are cu Gold Corporation în afacerea Roşia Montană, îi atrag astăzi atenţia asupra propriilor sale conturi. Din străinătate. Depozite de bani. În sucursale bancare situate în Seychelles.

Banii din aceste depozite provin de la o serie de corporaţii. Cum ar fi: Asia Invest, Newmont Mining Corporation, Grupul Tester, Westport Communcations, Upetrom Trading, Astalvi, Technostrate şi, fără doar şi poate, RCS-RDS.

Când mă refer la depozitele bancare deţinute de Traian Băsescu, mă gândesc nu numai la milioanele de euro din Mauritius Commercial Bank, dar şi la depozitele deţinute de Elena Udrea în aceeaşi sucursală şi chiar de Marius Daniel Morar. Ca să nu mai vorbesc şi de alţi câţiva corifei ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Una din plăţile importante făcute anul trecut, în valoare de zeci de milioane de dolari – echivalent euro – au provenit de la Newmont Mining Group, iar beneficiar a fost domnul Traian Băsescu.

Pentru ca domnul Traian Băsescu să înţeleagă nu numai că îi aduc acuzaţii de complicitate la acte şi fapte de o gravitate excepţională legate de afacerea Roşia Montană, ca el să priceapă nu numai că-l acuz de faptul că, în calitate de principal beneficiar al activităţii comunităţilor serviciilor secrete desfăşurate cu mari eforturi şi pe bani publici, a ştiut, a tolerat şi a protejat toate faptele ilegale care, până în prezent, au fost devoalate Comisiei Roşia Montană, dar că el însuşi se află în spatele unora dintre operaţiunile ilegale, îi voi oferi mai jos câteva exemple asupra modului în care a operat. Iată, în cele ce urmează, cu titlu de exemplu, unul dintre traseele acestor fonduri: banii lichizi ai firmelor din România, reprezentând în ultima instanţă evaziune fiscală, ajung în nord-estul Italiei, în localităţile Madonna del Capiglio, Malle sau Dimaro, de obicei, prin intermediul unui autoturism Audi negru, cu număr de înmatriculare BC – 69 – FGC. Aici, o persoană, fost membru al unui serviciu secret, preia transportul de bani şi îl transmite unui reprezentant Eurotrend Investment SA, societate elveţiană. Din Elveţia, banii ajung în băncile din Seychelles. Aproape fiecare firmă care a livrat bani în beneficiul lui Traian Băsescu ori al acoliţilor acestuia are trasee asemănătoare şi doar intermediarii sunt diferiţi.

Dacă preşedintele Traian Băsescu tot a decis că este bine să mă dea în judecată, mă voi strădui şi în viitor, aşa cum fac şi astăzi, să-i ofer motive cât mai consistente. Sunt tare curios să văd ce se va întâmpla în justiţie atunci când vor fi făcute publice probele. Cu subiect şi predicat. Şi, după caz, cu fotografii, înregistrări audio şi copii după documente oficiale”.

×