x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Baxt hai sastimos tiri patragi!

Baxt hai sastimos tiri patragi!

de Luiza Moldovan    |    04 Aug 2014   •   17:10
LA VIE NE MOV
Iupiii, a născut Izaura. Am aflat că i-a pus numele nepoatei lu’ Ăl Bătrân De La Bucureşti. Nu ştiu cum o cheamă decât în parte pe nepoata lu’ Ăl’ Bătrân, pentru că-mi place foarte mult: Sofia. (Sper să nu comit vreo nelegiuire scriindu-i numele cu “f” şi nu cu “ph”, pentru că ştiu că părinţii sunt foarte scrofuloşi (sic!) în privinţa numelui copiilor lor.) “Sofia” înseamnă “Înţelepciune” şi-mi place să cred că există o legătură între numele ales şi personalitatea copilului, dar asta rămâne de văzut.

Marcant e faptul că pe fata Izaurei n-o cheamă “Puşcăria” sau, chiar mai plastic, “Şpaga”. Să nu mai zic că foarte indicat ar fi fost dacă s-ar fi chemat “Aversa” sau, şi mai simplu, “Mircea”. Aşa, “Sofia”, parcă n-are nici un farmec. Sper, totuşi, din toată inima mea mică şi rea ca micuţa Sofia să fie cea care să aduce ingredientul-lipsă din familia Bercea sau cum s-o numi, adică tot înţelepciunea, să să bucură şi neamu’ lor de puţină minte, cât o mai fi pă pământu’ ăsta, care banii n-aduce fericirea, sper să le explică asta mică când s-o face mare, scuze de cacofonie. Cum ar zice o vorbă din poporul de pe internet, dacă toţi oamenii ar deveni ce şi-ar dori mamele lor, lumea ar fi plină de genii care n-ar munci.

Bineînţeles, faptul că Izaura şi-a numit fata după nepoata lu’ Ăl Bătrân De La Bucureşti nu e decât o întâmplare măruntă care n-are legătură cu realitatea imediată. Pur şi simplu, aşa i-a venit Izaurei să-i zică lu’ fata ei, că a citit pe net că are legătură numele cu omul şi d-aia. De altfel, a vrut să spaergă şi canoanele ţigăneşti care prea pun nume la mişto copiilor lor. Prea mulţI “Bemveu” s-au născut în ultima vreme, i-ar încurca. Aşa, într-un ocean populat de banalul “Televiziunea” sau “Audi”, “Sofia” o să aducă o picătură de originalitate şI n-o s-o încurce nimeni cu nimic. Mâine-poimânie te pomeneşti că o pirandă mai deosebită aşa, cu gusturi mai ieşite din comun, exotică şI bestială, o să-şi numească fata “Maria” în loc de “Ciocolata”. Sau, Doamne fereşte, “Ioana”. Vă daţI seama ce scuturătură zdravănă pe lumea ţigănească să ai copii pe care să-i numeşti “Andrei”, “Vlad”, “Tudor” sau “Ana”.

Iata cum sparge Izaura şabloane! Iată cum zguduie ea lumea ţigănească din temelii! Desigur, repet, ca să fie clar: faptul că şi-a numit fata ca pe nepoata lu’ Ăl Bătrân De La Bucureşti, nu e decât o coincidenţă. O fericită coincidenţă. Dacă s-o mai scrie şI cu “ph”, a pus-o lumea ţigănească! Va trebui neapărat să urmeze trendul sau să născocească altu’, mai şucar.
Baxt hai sastimos tiri patragi, Sofia!

×