x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Președintele BEC: Ziua alegerilor este ziua în care puterea se reîntoarce la oameni

Președintele BEC: Ziua alegerilor este ziua în care puterea se reîntoarce la oameni

de Redacția Jurnalul    |    07 Iun 2024   •   20:00
Președintele BEC: Ziua alegerilor este ziua în care puterea se reîntoarce la oameni

„Renunțarea la exercitarea dreptului constituțional la vot nu ar avea niciun fel de efect benefic, ci doar ar reduce din capacitatea colectivății de a-și impune voința proprie”, transmite președintele BEC, judecătorul Vasile Bîcu, într-un mesaj cu ocazia alegerilor din 9 iunie.

„Doar câteva zile ne mai despart de data de 9 iunie, dată care, în acest an, a căpătat o importanță aparte pentru noi, fiind ziua în care îi alegem pe cei care vor avea grijă de dezvoltarea comunităților noastre de la nivel local și județean, precum și pe cei care vor asigura apărarea și promovarea intereselor românilor în Parlamentul European. Ziua votului ar trebui să fie privită și tratată, de fiecare dintre noi, ca o zi de sărbătoare, această zi fiind, în esență, sărbătoarea democrației. Cu acest prilej, sunt celebrate drepturile fundamentale ale omului: dreptul la libera exprimare, dreptul de a fi ales și dreptul de a alege. Dreptul de a alege reprezintă afirmarea voinței proprii asupra viitorului comunităților din care facem parte, de la nivel local, județean și european, în contextul acestor alegeri. În același timp, votul este expresia respectului și a grijii față de copiii, părinții, frații, vecinii și ceilalți semeni ai noștri.
Ziua alegerilor este ziua în care puterea se reîntoarce la oameni. Este momentul exprimării opiniei în privința celor pe care i-ați învestit cu încredere în urmă cu patru, respectiv cinci ani, și al evaluării felului în care aceștia au înțeles să își îndeplinească mandatele și să vă reprezinte interesele”, transmite președintele BEC, judecătorul Vasile Bîcu, într-un mesaj cu prilejul alegerilor din 9 iunie 2024.

El afirmă că „exprimarea opțiunii, prin vot, implică un grad înalt de responsabilitate”.

„Așadar, la alegerea unui anumit competitor trebuie să analizăm, cu seriozitate, dacă soluțiile pe care acesta le propune corespund valorilor, criteriilor și dorințelor noastre. Cele trei decenii de procese electorale democratice ne-au dezvoltat capacitatea de a distinge mult mai ușor între simple promisiuni și acele propuneri care au potențial real de materializare. Discursul instigator la ură, agresivitatea, discriminarea și manipularea opiniei publice generează doar dezbinare și instabilitate, în timp ce echilibrul, stabilitatea și dialogul constructiv dezvoltă societăți în care bunăstarea și respectul față de nevoile și libertățile celorlalți primează. Doar cooperarea duce la pace, armonie și prosperitate, iar fără aceasta valorile democratice și morale ale societății noastre nu ar fi existat. Este important ca fiecare dintre noi să alegem în deplină cunoștință de cauză și să optăm pentru acei candidați care ascultă real și cu atenție care sunt nevoile și aspirațiile noastre și care propun soluții concrete, coerente și corecte la problemele care ne preocupă”, adaugă președintele BEC.

Judecătorul Vasile Bîcu apreciază că „renunțarea la exercitarea dreptului constituțional la vot nu ar avea niciun fel de efect benefic, ci doar ar reduce din capacitatea colectivății de a-și impune voința proprie”.

„Chiar dacă, în anumite momente, poate ați simțit că așteptările justificate și speranțele dumneavoastră nu au fost împlinite, renunțarea la exercitarea dreptului constituțional la vot nu ar avea niciun fel de efect benefic, ci doar ar reduce din capacitatea colectivății de a-și impune voința proprie. Participarea la vot este esențială, având chiar și posibilitatea de a nu opta pentru vreunul dintre competitorii electorali. De aceea, înainte de a renunța la dreptul dumnevoastră de a vota, reflectați bine, luând în considerare faptul că democrația s-a dovedit a fi cea mai bună formă de guvernare pe care a dezvoltat-o umanitatea, precum și faptul că puterea colectivă devine cu atât mai mare cu cât prezența la vot este mai ridicată. Fiecare vot introdus în urnă este un pas către un viitor mai bun, mai just și mai prosper. Votul este unul dintre cele mai importante gesturi pe care le putem face pentru noi și pentru urmașii noștri. Un gest responsabil și generos, prin care onorăm, totodată, eforturile persoanelor implicate în pregătirea și desfășurarea alegerilor, precum și încercările, luptele și sacrificiile înaintașilor noștri. Să mergem la vot, iar pe drumul de întoarcere de la urne să avem conștiința că ne-am făcut datoria, că am luptat, o dată în plus, pentru valorile care ne dau sens și că am ales oameni care ne împărtășesc viziunea. România este casa noastră, iar în data de 9 iunie suntem chemați să avem grijă de ea. Așa să ne ajute Dumnezeu”, încheie Bîcu.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: bicu alegeri putere oameni