x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bijuteriile, surse de inspiraţie

Bijuteriile, surse de inspiraţie

de Loreta Popa    |    04 Iul 2008   •   00:00
Bijuteriile, surse de inspiraţie

Material, formă, design
Muzeul Naţional de Artă al României vă invită vineri, 4 iulie, orele 19.00, la conferinţa "Bijuterie vs. accesoriu. Material, formă, design” pentru a descoperi chiar de la specialişti micile secrete ale realizării de bijuterii şi accesorii contemporane.



Material, formă, design
Muzeul Naţional de Artă al României vă invită vineri, 4 iulie, orele 19.00, la conferinţa "Bijuterie vs. accesoriu. Material, formă, design” pentru a descoperi chiar de la specialişti micile secrete ale realizării de bijuterii şi accesorii contemporane.

Designerii Carla Szabo şi Roxana Davidescu sînt pregătiţi să împărtăşească din propria viziune asupra actului de creaţie, de la surse de inspiraţie, materiale şi tehnici utilizate, pînă la destinatarul produselor create. Prezentările vor fi însoţite de proiecţii de imagini şi mostre din creaţia proprie a celor două invitate şi vor purta publicul într-o incursiune în "laboratorul” designerului, subliniind anumite aspecte precum: satisfacerea cerinţelor contemporane de piaţă, prezentarea atelierului, a materialelor şi a tehnicilor folosite sau a procesului de materializare a surselor de inspiraţie. Conferinţa are loc în cadrul expoziţiei de bijuterii şi micro-sculpturi "Tribut magnificenţei. Ilias Lalaounis” găzduită în Sufrageria Regală a MNAR. Deoarece săptămîna aceasta este ultima în care expoziţia mai rămîne deschisă, această conferinţă este un bun prilej pentru a vedea sau revedea creaţiile maestrului-bijutier grec, realizate din aur, argint şi pietre preţioase şi inspirate de istoria civilizaţiei greceşti, de motive şi simboluri specifice altor culturi sau de evoluţia noilor tehnologii în domeniul astronomiei şi biologiei.

Micro-sculpturile din expoziţie au fost inspirate de universul vegetal, de lumea fascinantă a insectelor şi chiar de desenele spontane şi pline de imaginaţie ale copiilor. "Tehnica de prelucrare şi funcţionalitatea structurează şi limitează posibilităţile formei, de aceea ea trebuie concepută pentru a se încadra în aceşti parametri. Designul trebuie actualizat fie prin materie, fie prin interpretare, pentru a corespunde cerinţelor contemporane de piaţă”, e de părere Carla Szabo, care îşi va prezenta colecţiile Folk Attack - o interpretare modernă a tradiţiei de execuţie a broderiei şi kilimurilor româneşti, şi Bugs – o colecţie de inspiraţie animală, în continuă evoluţie, care se bazează pe interpretarea formelor insectelor într-o manieră estetică, modernă şi funcţională.

Roxana Davidescu va prezenta istoria şiragurilor d'or pe care le creează alăturînd cele mai diverse şi surprinzătoare materiale: "bucăţi de lume strălucitoare odată, fragmente de timp pe care dacă le priveşti cu atenţie, le poţi data sau descifra, bile pictate, site, fluiere, solniţe, sticle de parfum, dopuri de plută puse nonşalant lîngă agate, corali, jaduri, perle, pietre de la 2 Mai, butoni desperecheaţi, nasturi frumoşi de sidef, scrumiere, zurgălăi, clopoţei indieni, chei mari şi mici ...”, şi lista poate continua. ”Din cînd în cînd e bine să rîzi şi să te miri de lucrurile pe care le porţi tu însăţi. Pentru unele dintre ele e nevoie de curaj, de umor şi de o anumită atitudine. Dacă esti tristă te binedispun şi dacă eşti vulnerabilă te apără, ca toate podoabele adevărate”, crede Roxana Davidescu.

După acest periplu prin expoziţie, vom privi probabil cu alţi ochi bijuteriile şi accesoriile, descoperind nu numai munca, dar şi "filosofia” din spatele micilor sau marilor ornamente.

×
Subiecte în articol: observator