x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Blocati pe munte

Blocati pe munte

08 Mar 2005   •   00:00

OBSERVATOR
AVALANSA - Pe urmele celor parasiti de cateva zile in Bucegi 28 de persoane ramase blocate in noaptea de sambata spre duminica pe munte din cauza unei avalanse produse la Cheile Tatarului sunt inca izolate pe Platoul Bucegi.
NINA MARCU

OPERATIUNE. Zapada foarte mare si avalansele ingreuneaza misiunea salvamontistilor
Autoritatile dambovitene au intervenit abia ieri, pentru ca drumul care leaga comuna Moroieni de cabane este al Directiei Silvice, nu al Consiliului Judetean.

Presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Gheorghe Ana - "Ana este numele de familie, mi-a spus o functionara, sa nu ziceti doamna Ana" - , n-avea chef sa vorbeasca cu presa. Asa ca am fost directionata catre purtatorul de cuvant, Alexandra Pantu. "Nu sunt turisti cei blocati, mi-a spus aceasta. Sunt angajati ai cabanelor de pe Valea Ialomitei. Mai precis, 25 de angajati si trei turisti din Targoviste. Drumul de acces nu este al Consiliului Judetean si, desi am vrea, nu putem interveni. Este un drum forestier, 30 de kilometri fara asfalt, si apartine Romsilva. Acum vorbeste domnul presedinte cu domnul prefect sa vedem cum facem. O sa bagam o freza sa deszapezeasca zona". Putin mai tarziu am aflat, de la acelasi purtator de cuvant, ca au fost trimise doua freze sa deblocheze drumul. Numai prima a intrat "in paine", a doua ramanand in asteptare, pentru a interveni in caz de urgenta. Pentru ca se inainteaza foarte greu din pricina zapezii mari, de peste cinci, sase metri pe drumul forestier, utilajul abia azi in jurul pranzului ar putea ajunge la cele 28 de persoane. Consiliul Judetean Dambovita a furnizat, pana la urma, combustibilul necesar.

ZAPADA MARE... "De 25 de ani, afirma Doru Deaconescu, seful salvamontistilor din Dambovita, de cand lucrez ca salvamontist, nu am vazut asa ninsoare. Au tot intrat buldozerele si au facut drumul care leaga Moroieniul de cabanele Padina, Diana, Laptici, Scropoasa, Pestera si inca alte cateva. Nici nu mai faceau fata. Acum doua saptamani a fost, tot asa ca zilele astea, o avalansa. Si tot asa, au ramas oameni blocati pe munte.

Ne-am dus pe schiuri sa le ducem alimente. Acum toate traseele sunt blocate de zapada. Nu se poate ajunge nici pe Cheile Orzei, nici pe la Scropoasa, nici pe la Cabana Omu ori Poiana Costila, nici macar pe Bran. Sambata si duminica a nins rau in munte. Era pericol de avalansa. Mi-am sunat oamenii care se aflau acolo si le-am zis sa plece de la sediul Salvamont de la Padina, ca vine urgia. Au plecat cu un Aro, dar pe drum s-au impotmolit. Au facut tunel catre Moroieni. Acum cateva minute a plecat prima freza. Sunt acolo sus, pe munte, trei turisti si 25 de persoane de la cabane si de la hotel. Ei nu coboara decat arar la Moroieni".

DE NECREZUT

"De cand lucrez ca salvamontist, de 25 de ani, nu am vazut asa ninsoare. Au tot intrat buldozerele si au facut drumul care leaga Moroieniul de cabanele Padina, Diana, Laptici, Scropoasa, Pestera si inca alte cateva. Nici nu mai faceau fata. Acum doua saptamani a fost, tot asa ca zilele astea, o avalansa. Si tot asa, au ramas oameni blocati pe munte" - Doru Deaconescu, seful Salvamont Dambovita

LUX LA POLITIA MONTANA
In toata degringolada necesara deblocarii drumului forestier, un aspect sare in ochi: Politia Montana de la Padina are un sediu de-ti vine sa zici "mamaaaa". Mai mare, mai aspectuos, mai luminos decat sediile de politie din Bucuresti. Localnicii din Moroieni soptesc malitios: "Pai, cum sa nu fie spatios, ca aici vin toti sefii de la judet si de la Capitala, sa se recreeze".
×
Subiecte în articol: observator munte