x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Blocurile reabilitate, un pericol pentru sănătatea locatarilor

Blocurile reabilitate, un pericol pentru sănătatea locatarilor

06 Iun 2012   •   15:46
Blocurile reabilitate, un pericol pentru sănătatea locatarilor

Multe localitati ale patriei au devenit santiere ale reabilitarii blocurilor, o metoda prin care administratia locala a tinut sa se infrateasca, prin polistiren si termopane oferite gratuit, cu cei care vor merge la urne.
Membrii Ordinului Arhitectilor Bucuresti declara ca “polistirenizarea arhitecturala' abatuta asupra multor cladiri din Capitala au produs efecte nefaste asupra constructiilor si a celor care locuiesc in ele. Arhitectii spun ca au avertizat autoritatile locale si centrale asupra problemelor provocate de polistirenul folosit in reabilitarea cladirilor, insa au fost ignorati.


Principala cauza a problemelor o constituie materialul utilizat in reabilitarea termica, respectiv polistirenul.
“Polistirenul etanseaza cladirea, nu mai permite circulatia vaporilor si poate produce igrasie. Au fost reclamate si probleme de respiratie. De la polisteren, locuintele sunt acum ca niste sere. De asemenea, nu s-au montat profile metalice de inchidere ceea ce a permis intrarea sobolanilor si a insectelor in sistemul de termoizolare si in fatada blocului, ceea ce in timp va afecta sanatatea locatarilor. In multe cazuri, s-a lucrat cu muncitori necalificati si nu s-au respectat etapele si timpii de aplicare', a declarat arhitectul Mircea Ochinciuc, presedintele OAR Bucuresti, in cadrul Anualei de Arhitectura 2012.

“Fara a aborda reabilitarea termica strict stiintific este un sacrilegiu si la adresa arhitecturii si la bunastarea locatarilor. Polistirenul este obtinut din petrol, o resursa epuizabila deci nu poate fi vorba de dezvoltare durabila. De asemenea, inca nu se stie cum se va comporta acest produs pe fatade dupa 15 ani, existand posibilitatea sa scada aderenta plasei de fibra de sticla sau ca polistirenul sa se volatilizeze in timp“, a mai spus arhitectul Mircea Ochinciuc.

Majoritatea tarilor europene s-au declarat impotriva utilizarii polistirenului in reabilitarea cladirilor
Potrivit arhitectilor, exista solutii alternative mult mai eficiente testate deja cu succes de alte tari. Astfel, la exterior s-ar putea opta pentru vata minerala sau pluta, in timp ce la interior se pot utiliza diverse vopsele. “Aceste solutii sunt mai scumpe, dar investitia se recupereaza in timp', sustine presedintele OAR Bucuresti.
sursa: b365.realitatea.net

×