x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bode începe cu o pană. Jumătate de Bucureşti a fost în beznă aproape o oră

Bode începe cu o pană. Jumătate de Bucureşti a fost în beznă aproape o oră

15 Feb 2012   •   16:27
Bode începe cu o pană. Jumătate de Bucureşti a fost în beznă aproape o oră

In timp ce noul ministru al Economiei, Lucian Bode, stransese presa sa explice felul in care va traduce in viata pretioasele indicatii ale Palatului Cotroceni pentru starpirea baietilor destepti, s-a produs o pana de curent uriasa.

Este primul blackout pe care il sufera Capitala dupa un mare numar de ani. Asadar debut "triumfal" pentru inginerul energetician adus de la Salaj sa lumineze economia romaneasca. Ironia situatiei, pe marginea careia curg specualatiile – ieri s-a implinit termenul-limita pentru rezilierea contractelor bilaterale semnate de Hidroelectrica si tot ieri a inceput sa comunice "responsabil" si directorul de la Transelectrica.

Explicatiile tehnice amanuntite si devoalarea jocurilor facute pe piata de traderii de energie au interesat audienta dar, ghinion, informatiile nu au putut fi transmise spre redactii deoarece pana de curent blocase comunicatiile. Asa incat toata lumea s-a interesat de gravitatea avariei. Cateva cartiere din partea de nord si est a Capitalei, inclusiv mai bine de jumatate din Centrul orasului au fost deconectate.

Pana s-a produs ca urmare a unei avarii in instalatiile Transelectrica, iar un numar de sase statii ale Enel Distributie Muntenia au ramas nealimentate cu energie electrica.
Remedierea s-a facut treptat si dupa circa o ora au fost reconectati toti consumatorii.

Totusi, ce au spus "pe lumina" oficialii ministerului. In luna februarie au fost inregistrate recorduri ale consumului de energie electrica, iar in 3 februarie consumul mediu a fost de 8.466 MWh, depasind valoarea maxima din ultimii 10 ani.

Ministrul Bode a explicat de ce s-au impus restrictiile la export si a spus convins: "Putem afirma, fara rezerve, ca nu exista probabilitatea ca alimentarea populatiei si a consumatorilor industriali sa fie sistate". Dupa cateva minute, in sediul MEC a venit intunericul.

Cat despre baietii destepti, treaba nu e simpla. Problema intra in justitie pentru ca intreruperea conctractelor si desecretizarea nu pot fi facute nici chiar la ordinul lui Jeffrey Franks.

×
Subiecte în articol: capitala enel distribuţie pana de curent