x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bodo Hombach, avocat de ocazie pentru Dan Adamescu. Cei doi au fost asociaţi la România liberă

Bodo Hombach, avocat de ocazie pentru Dan Adamescu. Cei doi au fost asociaţi la România liberă

de Dan Constantin    |    13 Sep 2014   •   08:27
Bodo Hombach, avocat de ocazie pentru Dan Adamescu. Cei doi au fost asociaţi la România liberă

Un articol apărut în publicaţia economică germană Handelsblatt îl scoate nevinovat pe omul de afaceri Dan Adamescu, patronul cotidianului România liberă şi al firmei de asigurări Astra, trimis în judecată pentru dare de mită judecatorilor.
Bodo Hombach, director general al grupului de presă WAZ, o persoană de orientare social-democrată respectată în Germania, fost şef al Cancelariei Federale şi ministru, în Cabinetul Schroeder, dar şi coordonator special al Pactului de Stabilitate în Sud-Estul Europei, crede că Adamescu este foarte corect şi strict în afaceri. Articolul lansează teza conform căreia Adamescu este o victimă a prigoanei justiţiei lui Victor Ponta lansată împotriva patronului de la Romania liberă. Handelsblatt se sprijină în acest sens pe opinia lui Alexander Adamescu, fiul arestatului pentru corupţie. Publicaţia germană îl prezintă pe Adamescu drept om de afaceri de origine germană.
Sunt câteva informaţii pe care ziariştii germani nu le menţionează în articolul preluat cu rapiditate de România liberă şi de alte câteva tribune băsiste. Poate nu le-au avut la dispoziţie, sau sursele lor le-au nu le-au pus la dispoziţie în graba apariţiei articolului, cu două zile înainte de prima şedinţă de judecată.

1. Bodo Hombach a fost partener de afaceri cu Dan Adamescu. Ei împărţeau frăţeşte acţiunile la Medien Holding, care deţinea în proprietate România liberă. Retragerea lui Hombach din companie i-a lăsat acestuia o frumoasă amintire în buzunar, după ce a controlat ziarul aproape un deceniu, începând din 2001.

2. Alexander Adamescu a avut un madat internaţional de aducere în faţa procurorilor DNA în acest dosar, fiul oligarhului, administrator la România liberă, având de explicat sifonarea a 20 de milioane de euro din societatea de asigurări Astra spre Medien Holding  şi cotidianul atât de favorabil lui Băsescu Traian.

3. Dan Adamescu ar urma să dea explicaţii şi în ancheta asupra sinuciderii avocatului companiei, cel care era cărăuşul banilor de mituire a judecatorilor arestaţi acum alaturi de ''nevinovatul'' om de afaceri de origine germană, plecat din România sub umbrela unei instituţii cu ochii albaştri.

Dosarul Adamescu

Dan Adamescu a fost arestat în 6 iunie fiind acuzat că le-a dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă. Adamescu, a fost pus sub arest la domiciliu la finele lunii august şi urmează să fie judecat în dosarul magistraţilor împreună cu fiul său Alexander Adamescu. La momentul arestării, judecătorii au motivat decizia prin faptul că Adamescu ar fi încercat să influenţeze unii dintre martorii din dosar. Spre exemplu, el ar fi încercat o influenţeze o angajată a cărei semnătură apărea pe documentele care avizau ieşirea dintr-un cont al unei societăţi administrate de Adamescu a unei sume de bani care fi ajuns la judecători. Cu o zi înainte de începerea percheziţiilor la domiciliul şi firmele lui Adamescu, avocatul acestuia s-a sinucis aruncându-se în faţa metroului, la saţia Universitate. Avocatul depusese mărturie la DNA şi adusese documente care demonstrau traseul banilor care au ajuns la judecătorii acuzaţi de fapte de corupţie.

×
Subiecte în articol: dan adamescu