x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bogdan Aurescu: Ridicarea de garduri este un gest mai degrabă autist şi inacceptabil

Bogdan Aurescu: Ridicarea de garduri este un gest mai degrabă autist şi inacceptabil

19 Sep 2015   •   20:35
Bogdan Aurescu:  Ridicarea de garduri este un gest mai degrabă autist şi inacceptabil

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat sâmbătă, după consultările cu omologul său olandez Bert Koenders, că trebuie găsite soluţii durabile pentru problema migraţiei, oficialul român afirmând că ridicarea de garduri care să separe Europa este "un gest mai degrabă autist şi inacceptabil".

"În ce priveşte migraţia am reiterat necesitatea unei viziuni strategice la nivelul UE care să abordeze toate dimensiunile acestei problematici, mai ales să încercăm să găsim soluţii durabile pentru gestionarea la sursă în statele de origine a problemei migraţiei pentru că este nevoie de a trata cauzele acestui fenomen şi nu doar simptomele pe care le vedem astăzi în Europa. I-am spus domnului ministru că, în opinia mea, ridicarea de garduri care să delimiteze 'Europa civilizată' de restul Europei este un gest mai degrabă autist şi inacceptabil, în afara spiritului european. În schimb, România este frontiera externă a UE şi a NATO şi avem toată capacitatea de a apăra comunitatea de valori din care facem parte", a afirmat Aurescu.

La rândul său, şeful diplomaţiei olandeze a spus că în contextul crizei refugiaţilor "este important ca toate ţările din Europa să colaboreze şi să discute despre ce este de făcut".

"Trebuie să abordăm problema de la rădăcină, când am avut reuniunea cu miniştrilor afacerilor de interne, se vorbea despre o componentă foarte importantă care se va discuta la summitul de miercuri. Care sunt originile aceste crize, nu numai conflicul din Siria, ci şi sprijinul acordat refugiaţilor în Libia, cooperarea pe care o avem cu Turcia? (...) Trebuie să dăm dovadă de solidaritate în Europa, toată lumea trebuie să colaboreze. Este o încercare din care nu poate ieşi nicio ţară dacă acţionează singură.(...) Este un test pentru Europa. Cu toţii avem probleme diferite, dar trebuie să rezolvăm această problemă împreună", a afirmat Bert Koenders, aflat într-o vizită la Bucureşti.

×
Subiecte în articol: criza refugiatilor bogdan aurescu