Lipsa medicamentelor impotriva durerii si a unor citostatice reprezinta in acest moment o amenintare suplimentara pentru bolanvii de cancer. Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiei Bolnavilor de Cancer, avertizeaza ca "multi pacienti afectati de aceasta boala sunt in pericol de a sfarsi in dureri groaznice, din cauza lipsei de morfina". Pentru ca, zilele acestea, principalul producator de opioide oncologice, Mundipharma, a anuntat ca isi inceteaza activitatea in tara noastra. "S-a luat decizia de a ne retrage reprezentanta in mod direct din Romania si portofoliul sa fie preluat de un partener local", ne-a precizat Mihai Bundoi, country manager Mundipharma. Trebuie spus ca acest producator acoperea, in tara noastra, aproximativ 60% din cererea de opioide oncologice.
Efectele taxei clawback
Intr-un recent comunicat al producatorului sunt precizate principalele motive pentru care a luat decizia sa se retraga: "Perioada foarte lunga in care listele de compensate si gratuite nu au fost completate cu molecule noi, inovatoare, preturile impuse la nivel minim european, referentierea preturilor produselor originale la cele generice, introducerea pe listele de gratuite si compensate a unor produse care, desi nu se afla la dispozitia reala a pacientilor, au avut ca efect introducerea coplatii suportate in fapt tot de catre companie". Dar in mod special decizia a fost influentata de prelungirea termenelor de incasare a banilor la peste 340-360 de zile si de taxa clawback.
De altfel, acestea sunt obstacolele pe care le intampina atat producatorii autohtoni, cat si cei straini de medicamente. Inclusiv distribuitorii, din aceleasi motive, sunt extrem de retinuti in efectuarea de importuri, deoarece Casa Nationala de Asigurari de Sanatate le achita facturile dupa aproximativ 360 de zile.
Mihai Bundoi da totusi o raza de speranta pacientilor cu cancer: "Dupa unele sincope in aprovizionare, in scurt timp situatia se va echilibra, existand importuri in derulare pentru intreaga gama de produse".
Situatie dramatica
Soarta pacientilor care sufera de cancer este totusi extrem de complicata. Pentru ca inclusiv citostaticele reprezinta o problema. Faptul ca aceste medicamente sunt distribuite prin farmaciile de spital, iar spitalele sunt intr-o continua criza financiara, multi pacienti sunt in situatia de a intrerupe tratamentele. Este ingrijorator faptul ca a scazut consumul de citostatice injectabile, in timp ce, toata lumea stie, numarul pacientilor diagnosticati cu cancer este in crestere. Astfel, multi pacienti au de ales intre a-si cumpara medicamentele, a amana inceperea curei de citostatice, a intrerupe tratamentul. Unii pacienti tin cu dintii de tratament si aduna bonurile la medicamentele cumparate cu banii jos, sperand ca le vor fi rambursati de casa de asigurari. Dar cei mai multi amana sau, mai grav, renunta la tratamente, in conditiile in care unele dintre aceste medicamente sunt si foarte scumpe.
Aceasta situatie dramatica reprezinta o povara si pentru medicul oncolog, care are misiunea de a-si informa pacientii pe care ii are in ingrijire ca nu are medicamentele necesare.
Oncologii pediatri sunt de-a dreptul disperati atunci cand se afla fata in fata cu un copil bonav de cancer si sunt obligati sa recurga la tot felul de artificii pentru a merge mai departe cu tratamentul.
Cezar Irima, presedintele FABC, atrage atentia ca, in prezent, sunt aproximativ 10.000 de pacienti inscrisi pe liste, in asteptarea medicamentelor oncologice de linia a doua, fara de care viata lor este pusa in pericol. "Sunt pacienti cu recidive, cu metastaze, cu forme severe de cancer, care nu mai raspund la tratamentele curente si care au nevoie de medicamente de linia a doua. Dar accesul la aceste terapii moderne este aprobat de comisii ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate cu multa zgarcenie, spune Cezar Irimia, presedintele FABC.