x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bonus de la ANL: tavane căzătoare

Bonus de la ANL: tavane căzătoare

de Gabriela Mladin    |    12 Aug 2007   •   00:00
Bonus de la ANL: tavane căzătoare

Guvernul a dat liber cumpărării locuinţelor construite din fondurile Agenţiei Naţionale a Locuinţelor. O veste bună pentru aproape toţi chiriaşii acestor imobile, mai puţin pentru cei care locuiesc in cele şapte blocuri din Tărgu-Jiu.

Guvernul a dat liber cumpărării locuinţelor construite din fondurile Agenţiei Naţionale a Locuinţelor. O veste bună pentru aproape toţi chiriaşii acestor imobile, mai puţin pentru cei care locuiesc in cele şapte blocuri din Tărgu-Jiu.

Şi asta pentru că, pe lăngă tavanele care pică atunci cănd nu te aştepţi, instalaţiile sanitare sunt şi ele o problemă. Există şi locuinţe in care, dacă afară plouă, plouă şi inăuntru.

Municipiul Tărgu-Jiu este "campionul" locuinţelor cu cele mai mari belele construite din fondurile Agenţiei Naţionale a Locuinţelor. Din 2004 şi pănă in prezent, tencuiala de pe opt tavane s-a desprins şi a căzut peste mobilierul, electrocasnicele sau chiar peste pătuţul copiilor. Fie au fost reparate de chiriaşi, fie de constructori, pentru lucrările de construcţie prost făcute nu a răspuns nimeni.

GARANŢIE. Imediat ce au fost finalizate, cele şapte blocuri din Tărgu-Jiu au fost date spre administrare Primăriei, care la răndul ei a semnat recepţia lucrărilor cu firmele constructoare. Un an mai tărziu, blocurile au ieşit din garanţie, şi asta pentru că, aşa cum spun inspectorii in construcţii, legea nu prevede garanţii mai mari de un an. Aflaţi la măna Primăriei, chiriaşii nu au făcut mare scandal, pentru că, aşa cum spun chiar ei, de fiecare dată cănd anunţau autorităţile, acestea le spuneau că, dacă nu le convine, pot lăsa locul altor persoane. "Imi este teamă să mai stau in această garsonieră, dar unde să mă duc?", a declarat locatara unui bloc in care nu mai puţin de patru tavane s-au prăbuşit.

FĂRĂ RESPONSABILI. Nimeni nu a răspuns pentru deficienţele de construcţie. Mai mult, firmei care a construit imobilul in care s-au prăbuşit cele patru tavane şi unde plouă in căteva dintre garsoniere a căştigat licitaţia la Agenţia Naţională a Locuinţelor pentru construcţia altor blocuri in Tărgu-Jiu. Aşadar, aceasta este "răsplata".

Acolo unde tencuiala de pe pereţi este rezistentă, apar alte probleme: instalaţii sanitare sparte, uşi şi geamuri care nu se inchid.

Oamenii se bucură să devină proprietarii acestor locuinţe, dar spun că la preţul de achiziţie ar trebui luate in calcul şi aceste probleme. Dacă ar fi să-mi caut o locuinţă, evident că m-aş inţelege cu proprietarul să-mi scadă toate aceste cheltuieli pe care le voi face ulterior in casă. Asta ar fi singura rugăminte către Primărie: să ia in calcul toate aceste deficienţe", a declarat un alt chiriaş din blocurile ANL.

Purtătorul de cuvănt al Primăriei municipiului Tărgu-Jiu, Constantin Creţan, spune că tot ceea ce ştie este că la cumpărarea locuinţelor ANL se va avea in vedere preţul pieţei. "Nu vă pot spune dacă va exista vreo evaluare a locuinţelor, in funcţie de deficienţele care există. Ceea ce ştiu este că legea spune ca la vănzare să se aibă in vedere preţul pieţei, dar să nu fie mai mic de valoarea de inventar a imobilului. Din căte ştiu, undeva in jur de 400 de euro pe metru pătrat", a declarat Constantin Creţan. La un simplu calcul, Primăria Tărgu-Jiu ar putea incasa pentru o garsonieră in jur de 20.000 de euro. Ceea ce se ştie este că in nici un caz mai puţin.

×
Subiecte în articol: observator locuinţelor