x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BRACONAJ ÎN STIL MARE/Masacru de cerbi la Arad

BRACONAJ ÎN STIL MARE/Masacru de cerbi la Arad

de Andrei Ando    |    04 Dec 2008   •   00:00
BRACONAJ ÎN STIL MARE/Masacru de cerbi la Arad

Poliţia din Arad este foarte aproape de finalizarea celui mai amplu caz de braconaj din vestul ţării. Poliţiştii susţin că, după două săptămâni de anchetă, au datele care îi incriminează pe braconieri. Se pare că este vorba de o reţea cu ramificaţii internaţionale.



La sfârşitul lunii noiembrie, o femelă de cerb lopătar a fost găsită în portbagajul maşinii unui vânător, iar câteva ore mai târziu alţi opt cerbi omorâţi erau găsiţi îngropaţi în gunoi, lângă Chişineu Criş, la 60 km de municipiul Arad.

DOMENIUL DE VÂNĂTOARE AL LUI CEAUŞESCU
Cerbii împuşcaţi aparţineau fostului domeniu de vânătoare al lui Nicolae Ceauşescu, din zona Socodor – jud. Arad, pădurea fiind mulţi ani arie restricţionată pentru că fostul dictator venea adesea să vâneze aici. La câte o partidă de vânătoare, Ceauşescu dobora până la 20 de exemplare. După 1989, din cauza vânătorilor şi a braconajului, numărul cerbilor lopătari din zonă s-a înjumătăţit.
Poliţia nu bănuia ce va găsi la faţa locului în momentul  în care poliţiştii de frontieră de la Vărşand au reţinut un arădean în al cărui Oltcit a fost găsit un cerb împuşcat. Şoferul a recunoscut că el a omorât animalul. Pe bancheta din spate a fost găsită o armă de vânătoare de calibrul 12 mm şi cinci cartuşe cu alice de vânătoare cu capsa nepercutată. În urma audierii celor trei, numitul Raul S., în vârstă de 27 ani, a declarat că arma şi muniţia îi aparţin, iar femela de cerb lopătar a fost împuşcată din autovehicul, cu arma sa, în timp ce bărbatul şi trei complici ai săi se deplasau pe digul de pe malul drept al râului Crişul Alb, între localităţile Pilu şi Vărşand, în apropierea graniţei româno-maghiare. Ancheta a scos la iveală o acţiune de braconaj de proporţii. Se pare că bărbatul cercetat de poliţişti avea şi alţi complici, braconieri care au vrut să şteargă urmele faptei după ce au auzit că vânătorul a fost prins la Vărşand. Cei opt cerbi găsiţi împuşcaţi şi îngropaţi în gunoi au fost analizaţi de anchetatori, şi s-a stabilit că au fost împuşcaţi cu aceeaşi armă. La aceeaşi fermă unde erau ascunşi cerbii masacraţi au fost găsite abandonate şi două maşini de teren, care, cel mai probabil, au fost folosite la braconaj. Ferma aparţine unor vânători profesionişti, respectiv doi fraţi. La fel, una din maşinile de teren găsite lângă fermă le aparţinea. Proprietarul celei de-a doua maşini este un prieten al primilor doi, care a fost contactat doar telefonic de către anchetatori, el fiind plecat în Oradea, unde a declarat furtul maşinii sale. Anchetatorii cred că acesta din urmă a declarat furtul maşinii pentru a se disculpa cu privire la participarea la braconaj, bărbatul fiind invitat deja la audieri, în timp ce fraţii proprietari ai fermei sunt căutaţi în continuare.

1.200 DE EXEMPLARE
"Ancheta este spre finalizare, există un cerc de suspecţi. Poliţiştii, sub coordonarea procurorului, au mai strâns probe şi în momentul în care se va putea proba care sunt autorii, se va începe urmărirea penală" – ne-a declarat Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad.
Numai în zona Chişineu Criş, pe un fond de peste 700 de hectare de pădure şi 7.000 de hectare de câmpie, în judeţul Arad, trăiesc peste 1.200 de cerbi lopătari – cei mai mulţi din Europa, potrivit şefului Ocolului Silvic Chişineu-Criş, inginerul Pavel Guiu, de care aparţine şi fondul de vânătoare Socodor. "Tentaţia braconierilor este uriaşă, din cauza concentrării de vânat care există aici. Aproape 8.000 de hectare sunt imposibil de supravegheat", spune şeful de ocol, care susţine că anual zeci de cerbi sunt braconaţi. Vinovaţi sunt chiar şi unii localnici, care au dezvoltat o industrie din vânzarea cărnii de vânat către restaurante. Vândut în străinătate, un trofeu valorează câteva mii de euro.

×
Subiecte în articol: observator