x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bricul “Mircea” a refăcut drumul Prodromiţei până la Athos

Bricul “Mircea” a refăcut drumul Prodromiţei până la Athos

de Alexandru Radescu    |    29 Iul 2013   •   17:57
 Bricul “Mircea” a refăcut drumul Prodromiţei până la Athos

S-au împlinit 150 de ani de la pictarea minunată a icoanei Maicii Domnului - “Prodromiţa” (cea nefacută de mâna omului) iar pentru a cinsti acest eveniment, bricul “Mircea” a refăcut traseul din 1863, dinspre Moldova către Sfântul Munte şi schitul românesc Prodromu.

Alături de echipajul navei şcoală a Academiei de Marină “Mircea cel Bătrân” s-a aflat ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, împreună cu o delegaţie ecleziastică şi o copie a Icoanei “Prodromiţa”.

În arsanaua schitului Prodromu, pasagerii bricului “Mircea” au fost întâmpinaţi, pe 24 iulie, de numeroşi monahi şi pelerini. De aici s-a pornit în procesiune către schit cu copia icoanei Maicii Domnului Prodromiţa.

Seara de la ora 20.00 a început Privegherea pentru icoana Maicii Domnului Prodromiţa (icoană făcătoare de minuni, recunoscută în toată lumea ortodoxă). În strana dreaptă a cântat o parte din grupul „Nectarie Protopsaltul”, dimpreună cu părintele Damaschin Grigoriatul, părintele Iosif de la chilia Sfântul Mina din Vigla şi părintele Sava Lavriotul, potrivit pemptousia.ro. În strana stângă au cântat părinţi de la mănăstirea Sihăstria Neamţ.

La finalul slujbei de 12 ore, copia icoanei Maicii Domnului Prodromiţa a fost dusă din nou pe bricul “Mircea”, urmând ca aceasta să rămână ca un semn de binecuvântare şi ocrotire pentru navă.

Reluarea unei tradiţii

Pe 7 şi 8 mai 1923, o delegaţie a elevilor Secţiilor Pregătitoare şi Aplicaţie ale Şcolii Navale, precum şi ai Şcolii de Marină, ambarcaţi pe vaporul SMR “Principesa Maria”, au făcut o escală la Muntele Athos

“Reîntorcându-ne la tradiţii, s-a hotărât ca în acest an să re-traseze pe harta marşului de instrucţie Sfântul Munte Athos, ca escală spirituală a celor mai tineri marinari militari români şi profitând că drumul de la Tuzla spre Salonic trece pe lângă Muntele Athos, echipajul NS 'Mircea' va efectua prima vizită la schitul românesc Prodomu, după 90 de ani”, a declarat lt. comandor Ion Burghişan,Ofiţerul de presă al Statului Major al Forţelor Navale, citat de Agerpres.ro.

Nava Şcoală “Mircea” efectuează, în perioada 19 iulie - 3 august, marşul anual de instrucţie cu cadeţii Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” şi ai Şcolii Militare de Maiştri a Forţelor Navale “Amiral Ioan Murgescu”. 

Pe timpul acestui marş, bricul “Mircea” va face escale în porturile Istanbul (Turcia) şi Salonic (Grecia) iar la bord, alături de cadeţii români, se vor instrui şi câte doi cadeţi din ai academiilor navale din Turcia, Polonia şi Bulgaria.

 

Mai multe fotografii de la eveniment, în fototeca Pemptousia.ro

×