x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "BUCUREŞTI, INIMA ŢĂRII"/Atenţie, se stă în trafic, lăsaţi maşinile acasă!

"BUCUREŞTI, INIMA ŢĂRII"/Atenţie, se stă în trafic, lăsaţi maşinile acasă!

de Mara Raducanu    |    Iulia Barbu    |    06 Dec 2008   •   00:00
"BUCUREŞTI, INIMA ŢĂRII"/Atenţie, se stă în trafic, lăsaţi maşinile acasă!

Ziua de ieri a transformat circulaţia din Capitală într-un adevărat calvar. Cu câteva ore înainte de sosirea lui Moş Nicolae, magazinele au fost luate cu asalt, iar bucureştenii şi-au scos la înaintare maşinile din dotare.



Nici ieşirea spre munte nu a fost lipsită de peripeţii rutiere, mai ales că la Sinaia circulaţia a fost închisă timp de o oră pentru aprinderea beculeţelor ce marchează Sărbătorile de iarnă. Despre circulaţia din Bucureşti  într-o zi de vineri s-ar putea scrie pagini întregi. Nu mai are rost să rescriem istorii, căci de câţiva ani ne confruntăm cu aceeaşi situaţie. Nimic spectaculos şi nimic înfricoşător. Am învăţat să ne obişnuim. Doar puţin frapant faptul că în plină criză economică maşinile românilor se înmulţesc pe zi ce trece ca ciupercile după ploaie! Spre exemplu, ieri, o dată cu pregătirile pentru sosirea Moşului Nicolae (darnic şi bun, dacă vă ţin buzunarele!), traficul  în Capitală a atins apogeul. Cei care au avut "norocul" să circule pe Bulevardul Unirii, Calea Dorobanţilor, Bulevardul Iuliu Maniu, zona Gării de Nord, Piaţa Sudului, Piaţa Iancului, Calea 13 Septembrie sau Bdul Aerogării au stat zeci de minute în maşini, fără sorţi de izbândă. Din nou, ţipete, înjurături, claxoane...

ÎMPRIETENIRI ÎNTR-O CIRCULAŢIE DE DOI LEI ŞI "CINŞPE" BANI
Iadul pe pământ s-a numit ieri Şoseaua Ştefan cel Mare. În jurul prânzului, traficul  părea rupt dintr-un scenariu de film cu o metropolă sufocată de ceaţă şi milioane de maşini. În realitate însă, pe un timp frumos, ce îţi amintea de o toamnă târzie, cu un soare binevoitor, maşinile bucureştenilor mergeau bară la bară. "Am ajuns să ne cunoaştem deja, după mai bine de o oră petrecută împreună", spune unul dintre miile de conducători auto aflaţi ieri pe "Ştefan cel Mare". Şoferii cuminţi priveau invidioşi la cei care aveau curajul să ia linia de tramvai în braţe, pentru ca ulterior să le taie faţa celor ce respectau regulile de circulaţie, la primul semafor. Calvarul era în plină desfăşurare pe ambele benzi de circulaţie ale renumitei şosele, una dintre cele mai aglomerate ale Capitalei. În mod normal, ziua de ieri fiind început de week-end, te-ai fi aşteptat ca traseul să fie aglomerat în direcţia de mers spre nordul Bucureştiului şi implicit spre munte. Surpriză însă! Toată lumea avea treabă în toate colţurile oraşului! "Şi culmea, nici măcar nu a plouat, când plouă am impresia că se îngustează străzile!", îngăima un octogenar care a citit un ziar de trei ori până la destinaţie. Pe Dorobanţi, aceeaşi poveste, bară la bară! Noroc cu magazinele preţioase pe care şoferii au avut tot timpul din lume să le privească, poate chiar, cu puţin efort, să şi cumpere.

ÎN SINAIA SE APRIND BECULEŢELE CĂND "ŢI-E LUMEA MAI DRAGĂ"
Nici ieşirea spre munte nu a lăsat un gust mai dulce pentru cei decişi să-şi petreacă sfârşitul de săptămână pe pârtie, la un vin fiert şi o porţie de schi. Cireaşa de pe tort – şi un motiv în plus să mai "socializăm" prin  trafic – a reprezentat-o şi închiderea circulaţiei timp de o oră la Sinaia, unde Primăria a organizat festivităţile pentru  aprinderea iluminatului festiv în oraş. Potrivit Infotrafic, în intervalul 8:00-17:00 au circulat pe ruta Bucureşti – Ploieşti 12.325 de autovehicule. Adică, la Bărcăneşti, camerele de supraveghere au înregistrat 81 de maşini pe minut! Aşadar, pe final de week-end, îl lăsăm pe Moş Nicolae să vă umple ghetuţele, iar noi vă urăm drum întins, fără nervi, oriunde v-aţi afla!

×
Subiecte în articol: observator