x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bucureşti:Permise noi la vremuri vechi

Bucureşti:Permise noi la vremuri vechi

de Mara Raducanu    |    11 Noi 2008   •   00:00

Noile permise de conducere şi certificate de înmatriculare sunt eliberate de ieri şi în Bucureşti după standardele europene. La începutul lunii octombrie, beneficiarii primelor documente realizate în conformitate cu normele Uniunii Europene au fost cetăţeni din judeţul Teleorman.

Direcţia Regim Permise de Conducere va putea elibera circa 400 de “carnete de şofer” şi taloane pe oră
Jurnalul foto

Titularii permiselor auto şi ai certificatelor de înmatriculare model vechi nu au obligaţia de a cere preschimbarea documentelor, acestea rămânând valabile până la expirarea lor.

Noul model de permis este realizat conform normelor Uniunii Europene, pe suport unicarbonat, iar datele şi fotografia sunt gravate cu laser, fiind greu de falsificat datorită prezenţei elementelor de siguranţă, lizibile doar în anumite condiţii. De asemenea, actul prezintă o serie de coduri prin care sunt indicate anumite restricţii, cum ar fi cutia automată sau manuală.

SCHIMBĂRI ÎN BINE?
Noul model al certificatului de înmatriculare are mai puţine date decât cel eliberat până în prezent. Acesta are un cod de omologare comunitară, două rubrici în care vor putea fi înscrişi atât proprietarul, cât şi titularul certificatului de înmatriculare. De asemenea, pe noile certificate de înmatriculare nu va mai fi trecut anul producţiei autovehiculului, ci data primei înmatriculări a acestuia. Directorului Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCîV), chestorul Mihai Stancu, a precizat faptul că nu se vor schimba costurile de producţie ale documentelor, acestea fiind de 50 de lei, iar taxa de curierat pentru livrarea acestora nu va fi plătită de solicitanţi. Pentru aparatura de editare şi imprimare a noilor permise s-au cheltuit aproximativ două milioane de euro, fiind achiziţionată în 2005 printr-un program Phare. Astfel, există două gravoare cu laser care pot emite 400 de permise şi certificate de înmatriculare pe oră, unul fiind destinat Capitalei şi celălalt judeţelor. Alte două gravoare, cu capacitate de o sută de documente pe oră, sunt pentru judeţul Ilfov. 

×
Subiecte în articol: observator