x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bugetul MAE, suplimentat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare în străinătate a turului al doilea de scrutin

Bugetul MAE, suplimentat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare în străinătate a turului al doilea de scrutin

11 Noi 2014   •   16:40

La propunerea Ministerului Afacerilor Externe, Executivul a adoptat astăzi o Hotărâre de Guvern privind suplimentarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014, a bugetului Ministerului Afacerilor Externe pentru acoperirea cheltuielilor pentru organizarea şi dotarea secţiilor de votare din străinătate, precum şi pentru alte materiale necesare procesului electoral la aceste secţii de votare.

Astfel, a fost alocată o sumă maximală de 1,5 milioane de lei din fondul de rezervă la dispoziţia primului ministru, din care 850.000 de lei la titlul cheltuieli de personal, iar 650.000 pentru cheltuieli logistice. “Această alocare de resurse suplimentare ne permite nouă să ne realizăm obiectivul pe care eu îl consider în acest moment prioritar, acela de a asigura în cele mai bune condiţii desfăşurarea celui de-al II-lea tur de scrutin în străinătate respectând întrutotul prevederile legale. Preocuparea noastră privitoare la aceste alegeri este ca ele să se desfăşoare în condiţii de totală corectitudine, legalitate şi neutralitate şi mai ales să poată să voteze cât mai mulţi români la aceste alegeri”, a declarat ministrul Teodor Meleşcanu la finalul şedinţei Executivului.

Totodată, ministrul afacerilor externe a prezentat măsurile luate de MAE cu scopul de a optimiza procesul de votare la secţiile din străinătate. Teodor Meleşcanu a precizat că formularul pe propria răspundere care trebuie completat de cetăţenii care votează în străinătate este în acest moment disponibil pe site-ul MAE, de unde poate fi descărcat şi completat în avans, urmând a fi numai semnat şi datat în faţa membrilor comisiei electorale a secţiei de votare. Ministrul Teodor Meleşcanu a dat asigurări că peste tot unde este necesar și posibil se vor trimite maximum de ştampile şi va fi pus la dispoziţie numărul maximum de cabine de votare.

În ceea ce priveşte asigurarea de către MAE a personalului din secţiile de votare, ministrul Teodor Meleşcanu a precizat că MAE a pus la dispoziţia Biroului Electoral pentru Străinătate o listă cu personalul disponibil din MAE care să fie desemnat de Biroul Electoral pentru Străinătate în vederea completării membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate: „ Este decizia Biroului Electoral pentru Străinătate de a hotărî aceste lucruri. Noi am propus o listă de 800 de persoane, dintre care 300 din Ministerul Afacerilor Externe, iar 500 care lucrează in străinătate. Din toată această listă pe care am propus-o, Biroul Electoral pentru Străinătate a selectat o listă de aproximativ 120 de persoane considerând că sunt suficiente pentru buna desfăşurare a votului”, a afirmat ministrul Teodor Meleşcanu.

Teodor Meleşcanu a mai precizat că în cadrul întrevederii de astăzi dintre reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe şi cei ai Biroului Electoral Central, a propus o serie de alte măsuri pentru buna desfăşurare a votului în străinătate, printre care simplificarea detaliilor care se scriu în lista electorală, întrucât foarte multe din aceste detalii există în declaraţia pe propria răspundere pe care o completează cetăţenii, acceptarea posibilității înlocuirii reprezentanţilor partidelor care nu sunt prezenţi la alegeri în ziua votului şi care riscă să descompleteze comisiile de votare, ceea ce creează greutăţi deosebite, precum şi invitarea cetăţenilor să se prezinte la alegeri începând cu primele ore ale dimineţii pentru a evita aglomerarea. „În cursul acestei după-amieze vom transmite şi în scris toate aceste propuneri Biroului Electoral Central şi în funcţie de răspuns vom acţiona cu deosebită celeritate”, a afirmat ministrul afacerilor externe.

×