x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bustul lui Eminescu, vandalizat în Republica Moldova

Bustul lui Eminescu, vandalizat în Republica Moldova

16 Oct 2008   •   00:00
Bustul lui Eminescu, vandalizat în Republica Moldova

Actul s-a petrecut în noaptea de 14 spre 15 octombrie, în curtea liceului cu acelaşi nume din oraşul Floreşti, Republica Moldova. Bustul poetului a fost răsturnat de pe postament, iar în urma căderii s-a deteriorat. Făptaşii încă nu au fost descoperiţi.

Actul s-a petrecut în noaptea de 14 spre 15 octombrie, în curtea liceului cu acelaşi nume din oraşul Floreşti, Republica Moldova. Bustul poetului a fost răsturnat de pe postament, iar în urma căderii s-a deteriorat. Făptaşii încă nu au fost descoperiţi.


ANCHETĂ. Pe postament au rămas urme de pantofi şi de sânge, iar în partea din faţă - urme de funie cu care, posibil, bustul lui Eminescu ar fi fost doborât la pământ, potrivit Agerpres.
Directoarea liceului, Dora Sernioală, consideră că acţiunea a fost săvârşită de mai multe persoane, deoarece unui singur om nu i-ar fi ajuns forţa pentru a răsturna bustul.
Primarul localităţii, Iurie Ţap, consideră că actul de huliganism a fost unul premeditat, întrucât bustul se afla pe o alee din curtea şcolii şi era oarecum ferit de ochii lumii.
Poliţia a anunţat că a fost lansată o anchetă şi că întreprinde măsurile de investigaţie necesare pentru a stabili persoanele vinovate. Acţiunea de la Floreşti a provocat reacţii din partea unor formaţiuni de opoziţie şi a presei de la Chişinău. „Partidul Liberal Democrat din Moldova condamnă cu fermitate acest act de vandalism şi consideră că manifestările extremiste şi xenofobe din ultimul timp sunt incompatibile cu statul de drept, fiind cauzate de politica de divizare a societăţii pe principii ideologice şi etnice, promovată de Partidul Comuniştilor”, se spune într-o declaraţie a formaţiunii.

„URĂ NAŢIONALĂ”. Deputatul Alianţei „Moldova Noastră”, Leonid Bujor, a condamnat acest act în şedinţa parlamentului de la Chişinău şi a solicitat prezenţa ministrului culturii şi turismului, Artur Cozma, care să prezinte informaţii pe marginea acestui caz. „Vandalizarea bustului poetului naţional al românilor nu este un simplu accident şi nici unul întâmplător”, scrie jurnalistul de la Chişinău, Constantin Tănase, într-un articol publicat în Timpul. Potrivit acestuia, acţiunea criminală de la Floreşti exprimă o tendinţă periculoasă, o stare de spirit care e rodul politicii promovate de guvernarea comunistă. „În Republica Moldova apar manifestări tot mai periculoase de xenofobie şi şovinism velicorus. Ura faţă de români, de exemplu, este promovată deschis, la televizor, de însuşi şeful statului. Administraţia centrală a născut în aceşti ani un monstru invizibil care apare, din când în când, ba într-o localitate, ba în alta. Acest monstru se numeşte ura naţională - înainte de toate, ura faţă de români. Adică faţă de noi, populaţia majoritară a Basarabiei”, menţionează Tănase. Vandalizarea bustului lui Eminescu nu este un caz separat în Republica Moldova. Astfel de cazuri au mai fost înregistrate şi anterior în diferite localităţi. Chiar şi pe busturile mai multor scriitori români de pe Aleea Clasicilor din centrul Chişinăului au fost făcute inscripţii indecente, iar făptaşii nu au fost descoperiţi. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator moldova