x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cadou pentru noii magistraţi: cam 1.000 de dosare pentru fiecare

Cadou pentru noii magistraţi: cam 1.000 de dosare pentru fiecare

de Violeta Fotache    |    18 Iun 2009   •   00:00

Prezentă la ceremonia de învestire a celor 120 de noi magistraţi, Laura Codruţa Kovesi, procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, le-a spus noilor colegi cam ce-i aşteaptă.



"Aţi lucrat timp de cinci ani în sistemul judiciar şi aţi putut sesiza din exterior lucrurile care nu merg în sistem. Acum aveţi ocazia să schimbaţi toate acele lucruri şi să ne îmbunătăţim activitatea, să ridicăm calitatea actului de justiţie", a spus Laura Codruţa Kovesi. Aceasta a atras atenţia că, deşi în ultimul timp se vorbeşte mult despre criza financiară, extrem de importantă este criza de personal cu care se confruntă Ministerul Public.

"Sunt încă unităţi de parchet cu unul sau doi procurori, unităţi la care funcţionează mai puţin de jumătate din procurorii prevăzuţi în schemă. Aţi optat să intraţi într-un sistem în care statutul nostru este mult discutat, încrederea opiniei publice în activitatea noastră e tot mai redusă, iar numărul de dosare ce trebuie soluţionat de procurori creşte tot mai mult de la zi la zi, în condiţiile în care resursele umane şi materiale sunt tot mai puţine. Mulţi dintre voi au fost repartizaţi la parchete care funcţionează de ani de zile numai cu unul sau doi procurori. Mulţi dintre ei mi-au spus că vă aşteaptă cu un cadou de început... cam o mie de dosare pentru fiecare", a declarat Codruţa Kovesi.

DESPRE INFLUENŢA COVĂRŞITOARE A MASS-MEDIA
Procurorul general Codruţa Kovesi le-a atras atenţia noilor magistraţi cu privire la importanţa percepţiei asupra justiţiei create cu ajutorul mass-media. Ea a precizat că, potrivit unui studiu sociologic efectuat recent, activitatea procurorilor este cunoscută în proporţie de 93% de la televizor. "O primă concluzie surprinzătoare a vizat influenţa covârşitoare a mass-media asupra modului în care este apreciat sistemul judiciar. Astfel, doar şase la sută dintre respondenţi află informaţii despre activitatea procurorilor din experienţa proprie şi doar doi la sută au fost implicaţi într-un dosar penal, pe când 93 la sută obţin asemenea informaţii de la televizor, iar 41 la sută din presa scrisă", a susţinut Codruţa Kovesi. Aceasta a subliniat că există "o diferenţă esenţială" între percepţia persoanelor care au fost implicate într-un proces penal şi cea a oamenilor care află din mass-media despre activitatea magistratului, cerând noilor colegi ajutor în schimbarea percepţiei despre activitatea magistraţilor.

FĂRĂ PERMIS DE ÎNCĂLCAT LEGEA

Kovesi a mai vorbit despre independenţa şi responsabilitatea magistraţilor. "Uneori, uităm că acest concept, al independenţei, este strâns legat de responsabilitate. Statutul de independent nu înseamnă că beneficiezi de un permis să încalci legea sau că ai dreptul să faci ce vrei. Independenţa te obligă să iei decizii legale, eficiente şi rapide. Cred în independenţa magistraţilor şi în calitate de procuror general am apărat-o de multe ori, atunci când cei care erau obligaţi să o facă nu au făcut-o, asumându-mi riscul de a fi atacată de cei cărora le displace acest statut sau de cei deranjaţi de anchetele procurorilor. (...) De astăzi aţi primit cel mai mare dar: acela de a alege. Fiecare dintre dumneavostră puteţi alege să aduceţi beneficii societăţii, apărând cetăţeanul, aplicând corect şi rapid legea. Sau puteţi alege să răstălmăciţi ori să ignoraţi legea, astfel că ea va deveni doar un document de sertar demodat şi irelevant", a declarat Codruţa Kovesi.

×
Subiecte în articol: observator