x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cadourile Ceauşeştilor, scoase la licitaţie, pe 26 ianuarie, în Capitală

Cadourile Ceauşeştilor, scoase la licitaţie, pe 26 ianuarie, în Capitală

de Mediafax    |    13 Ian 2012   •   09:40
Cadourile Ceauşeştilor, scoase la licitaţie, pe 26 ianuarie, în Capitală

Doua licitatii in premiera in Romania - "Epoca de Aur", in care atractiile sunt unele dintre cele mai luxoase daruri primite de cuplul Ceusescu, si Licitatia de Avangarda si Expresionism - vor avea loc pe 26 ianuarie, in Capitala, informeaza un comunicat al casei Artmark.

O multitudine de obiecte care evoca aspecte oficiale sau cotidiene ale vietii sub regimul dictatorial al Republicii Socialiste Romania si creatii artistice rarisime integrate celor doua miscari ultra-moderniste vor fi scoase la vanzare in cele doua licitatii, la Athénée Palace Hilton, pe 26 ianuarie, de la ora 19.30.

Licitatia "Epoca de Aur" prezinta o serie inedita de picturi, piese de arta decorativa, fotografii, documente, carti, medalii si decoratii, precum si alte obiecte cu valoare istorica si documentara datand din perioada regimului comunist din Romania. Printre cele 70 de loturi oferite, se afla obiecte de valoare care au reprezentat cadouri de protocol pentru cuplul Ceausescu, lucrari plastice cu tematica proletcultista, afise de propaganda, fotografii care ii infatiseaza pe liderii comunisti in posturi inedite.

Atractiile licitatiei le constituie unele dintre cele mai luxoase si excentrice daruri primite de familia Ceausescu de la liderii regimurilor comuniste din Asia si Africa. Este vorba despre obiecte pretioase de arta decorativa ce au apartinut Elenei Ceausescu, precum o cutie de bijuterii lucrata in sidef si doua piese din blana naturala, prima realizata din sase bucati de blana de pui de tigru (210 cm, pret de pornire 1.800 de euro), iar cea de-a doua, o blana de leopard (pret de pornire 1.200 de euro), obiecte utilitare, cum ar fi un stilou Elite ce i-a apartinut lui Nicolae Ceausescu (pret de pornire 2.000 de euro), un covor reprezentand familia dictatorului, destinat sa decoreze Casa Poporului (pret de pornire 800 de euro) etc.

Pe de alta parte, Licitatia de Avangarda si Expresionism propune colectionarilor picturi si sculpturi specifice celor doua miscari moderniste de respiratie si circulatie internationala, o selectie de opere de arta, semnate de Victor Brauner, Jacques Herold, Marcel Iancu, Max Herman Maxy, Arthur Segal, precum si de Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Ion Tuculescu, Corneliu Baba etc.

O parte dintre cele mai valoroase loturi ale Licitatiei de Avangarda si Expresionism vor fi prezentate intr-o expozitie organizata de Artmark cu ocazia Zilei Nationale a Culturii Romane, la Ateneul Roman, de duminica pana marti.

Expozitia loturilor oferite in ambele licitatii va avea loc la sediul Artmark - Palatul Cesianu-Racovita - de pe 19 pana pe 26 ianuarie.

×