21 S - Cuv. Maxim Marturisitorul; Sf. Mucenici: Neofit, Evghenie, Valerian, Candid si Achila
22 D - Sf. Apostol Timotei; Sf.Mucenic Cuv. Anastasie Persul
(Duminica a 31-a dupa Rusalii, a Orbului din Ierihon)
23 L - Sf. Sfintit Mucenic Clement al Ancirei si Sf. Mucenic Agatanghel
24 M - Cuv. Xenia; Sf. Mucenici: Vavila, Timotei si Agapie
25 M - â ) Sf. Grigorie Teologul; â ) Sf. Bretanion, Episcopul Tomisului; Cuv. Publie
26 J - Cuv. Xenofont, sotia sa Maria si fiii lor Arcadie si Ioan
27 V - â Aducerea moastelor Sf. Ioan Gura de Aur; Sf. Marciana imparateasa.
EPISCOPUL TOMISULUI. Sfantul Bretanion este de origine capadociana, dar a ocupat scaunul Episcopiei Tomisului, Constanta de astazi, prin anul 360, dovedindu-se un devotat pastor al turmei lui Hristos si aprig aparator al credintei ortodoxe niceene. Ducea o viata ascetica de sfintenie si se impotrivea cu darzenie sa nu patrunda arianismul in hotarele eparhiei sale, care se intindea intre Dunare si Marea Neagra.
AVVA ANTONIE. "S-au dus oarecari frati la avva Antonie si i-au zis lui: spune-ne noua cuvant, cum sa ne mantuim? Zis-a lor batranul: ati auzit Scriptura? Bine va este voua. Iar ei au zis: voim sa auzim si de la tine, parinte. Si a zis lor batranul: zice Evanghelia: de te va lovi cineva peste fata cea dreapta a obrazului, intoarce-i lui si pe cealalta. Zis-au lui: nu putem face aceasta. Zis-a lor batranul: de nu puteti intoarce si pe cealalta, macar pe aceea una s-o suferiti. Zis-au lui: nici aceasta nu putem. Zis-a batranul: daca nici aceasta nu puteti, nu dati in locul aceluia ce ati luat. Si au zis ei: nici aceasta nu putem. Deci, zis-a batranul, ucenicului sau: fa-le putina fiertura caci sunt neputinciosi. Daca aceasta nu puteti si aceea nu voiti, ce sa va fac voua? De rugaciuni este trebuinta". (Din "Patericul egiptean")
CE NUME PORTI? Daca te numesti Ana, afla ca este unul dintre cele mai cunoscute in toata lumea. Originea numelui este evreiasca (Hannah), avand semnificatia "Iahve a avut mila" sau "Iahve s-a indurat". Dupa cum Ioachim n-are corespondent feminin, nici Ana n-are unul masculin. De la numele Ana
s-au format derivatele Aneta, Anca sau numele compuse Ana-Maria, Mariana, Anabela ori diminutivele Anisoara, Anica, Anita, Anita, Anuta.
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-