x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Calin Popescu Tariceanu, prim-ministru desemnat

Calin Popescu Tariceanu, prim-ministru desemnat

22 Dec 2004   •   00:00

OBSERVATOR
Presedintele, Traian Basescu, l-a desemnat ieri premier pe Calin Popescu Tariceanu, care, potrivit Constitutiei, are 10 zile la dispozitie sa ceara Parlamentului votul de incredere asupra programului si a echipei guvernamentale.
MONICA IORDACHE

DESEMNARE. Tandemul din campania electorala a Aliantei D.A. a fost reconfirmat ieri de presedintele Basescu prin anuntarea lui Tariceanu (stanga) ca premier
Traian Basescu si-a prezentat in fata ziaristilor si motivele pentru care l-a ales pe Tariceanu. El a spus ca presedintele are dreptul constitutional sa desemneze un prim-ministru, in conditiile in care nici un partid nu detine majoritatea absoluta in Parlament. In plus, seful statului a precizat ca un alt motiv este faptul ca el a fost ales presedinte fiind sustinut de Alianta PNL-PD. Desi legaturile dintre presedinte si formatiunile politice care l-au sustinut in campania electorala au incetat in momentul in care el a depus juramantul, Basescu a explicat ca are obligatia sa duca la indeplinire angajamentele pe baza carora a fost ales. El a cerut public premierului desemnat sa consulte toate partidele parlamentare, inclusiv PSD si PRM, existand posibilitatea sa convinga si alte formatiuni sau parlamentari, iar Guvernul sa obtina sustinere inca de la inceput. Basescu a explicat si de ce a ales un premier din randul Aliantei PNL-PD, cu toate ca Uniunea Nationala PSD+PUR sustine ca are mai multe mandate parlamentare. Potrivit sefului statului, Uniunea PSD+PUR nu a fost inregistrata juridic, ci doar ca alianta electorala, iar pentru astfel de structuri Legea partidelor politice nu recunoaste calitatea lor juridica. Traian Basescu a mentionat ca singura alianta inregistrata juridic este Alianta D.A.

INCERTITUDINI. Seful statului a recunoscut insa ca nu exista inca certitudinea in privinta unui sprijin al PUR pentru Guvernul pe care il va propune Tariceanu si nici in legatura cu reactia PRM. El a precizat insa ca, din consultarile pe care le-a avut cu partidele parlamentare, a reiesit ca un program care sa convina intereselor Romaniei ar putea fi sustinut de oricare dintre formatiunile politice din Parlament.

OBIECTIVE. Noul Guvern ar trebui sa se instaleze "foarte rapid", a spus Basescu, pentru indeplinirea promisiuniilor facute in campanie, privind reducerea fiscalitatii. Tariceanu a declarat ca pana cel tarziu in 29 decembrie, intentioneaza sa se prezinte in Parlament cu noul Cabinet pentru votul de investitura, aratand ca nucleul viitorului Guvern se va axa pe PNL-PD.

CE SPUN PARTIDELE
PSD considera ca desemnarea lui Calin Popescu Tariceanu drept premier "contravine atat votului popular exprimat de o maniera clara in 28 noiembrie, cat si votului din Parlament pentru desemnarea presedintilor celor doua camere". "In aceste conditii, PSD isi rezerva dreptul de a-si exprima pozitia, in momentul votului de investitura, inclusiv cu luarea in considerare a programului de guvernare si a echipei de guvernare pe care le va propune premierul desemnat de presedintele Basescu", a declarat purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean. Deputatul UDMR Kelemen Atilla a apreciat ca desemnarea lui Calin Popescu Tariceanu pentru formarea guvernului este "corecta", iar acesta este "un candidat potrivit". Prim-vicepresedintele PRM, Corneliu Ciontu, considera ca lucrul cel mai important este ca noul Guvern ce va fi format in zilele urmatoare sa isi indeplineasca promisiunile facute in campania electorala.

SECRET
Conform unei stiri Rompres, aparuta inaintea conferintei de presa in care a fost anuntat numele premierului, presedintele, Traian Basescu, a avut ieri dimineata, la Palatul Cotroceni, intalniri cu ambasadorii SUA si Japoniei. Ambasada SUA a confirmat intalnirea, iar presedintele, Traian Basescu, a spus ca discutiile nu pot fi dezvaluite pentru ca sunt "secret de stat". In schimb, Basescu a dezvaluit care a fost continutul discutiilor cu ambasadorul Japoniei.
×
Subiecte în articol: basescu tariceanu observator