x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cămătarii pot ajunge după gratii

Cămătarii pot ajunge după gratii

de Monica Iordache Apostol    |    22 Feb 2011   •   17:36

Cămătăria va fi considerată infracţiune şI va fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Decizia a fost luată de deputaţii jurişti care au întocmit raport favorabil unui proiect de lege iniţiat de nouă deputaţi PDL. Potrivit proiectului, darea de bani cu dobândă ca îndeletnicire de către persoane neautorizate constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, iar sumele de bani şi bunurile provenite din săvârşirea infracţiunii de camătă se confiscă.

Proiectul de lege defineşte camăta ca “dobânda pe care o ia cămătarul pentru sumele date cu împrumut”, iar cămătarul este “persoana care dă împrumuturi băneşti în schimbul unei camete”.

Proiectul a fost respins de Senat, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională. Deputaţii jurişti au decis să aprobe proiectul pentru că noul Cod Penal, care reglementează această infracţiune, nu a intrat în vigoare. La momentul intrării în vigoare a noului Cod Penal, proiectul de lege, dacă va fi  aprobat şI de plen şI se va aplica, urmează a fi abrogat.

×