x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cămin privat de bătrâni, în atenţia Parchetului. Pacienţii sunt bătuţi, sedaţi, legaţi de mâini şi de picioare

Cămin privat de bătrâni, în atenţia Parchetului. Pacienţii sunt bătuţi, sedaţi, legaţi de mâini şi de picioare

03 Apr 2014   •   13:38
Cămin privat de bătrâni, în atenţia Parchetului. Pacienţii sunt bătuţi, sedaţi, legaţi de mâini şi de picioare

Consiliul Judeţean Buzău efectuează o anchetă la căminul privat de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi din Aldeni, iar Parchetul a deschis un dosar penal în acest caz.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Valerică Văsâi, a declarat astăzi, pentru Agerpres, că, în dosarul instrumentat de procurori, se efectuează urmărirea penală sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni contra vieţii şi integrităţii corporale. Potrivit acestuia, ancheta a demarat pe 12 martie, ca urmare a semnalelor Fundaţiei Centrul de Resurse Juridice Bucureşti, care a adresat o plângere similară şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit preşedintelui CJ Buzău, Cristi Bîgiu, instituţia a solicitat Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială să iniţieze o anchetă în regim de urgenţă. 'Chiar dacă este vorba de un cămin privat, ceea ce au constat cele două comisii independente, Centrul de Resurse Juridice şi, respectiv, comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, respectiv oameni sedaţi, legaţi de mâini şi de picioare, nu ne pot lăsa indiferenţi', a spus preşedintele CJ Buzău.

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Adrian Vintilescu, a declarat pentru Agerpres că 'centrul de la Aldeni se află în monitorizare, dar aspectele apărute în cele două rapoarte de control în mare parte nu se confirmă'.

'O echipă de inspecţie socială a efectuat un control în luna martie, iar din procesul verbal de control nu au rezultat astfel de constatări la acest nivel. Sunt unele neregularităţi şi s-au dispus măsuri care vor fi urmărite în perioada de monitorizare', a afirmat Adrian Vintilescu.

O vizita inopinată pe 21 noiembrie 2013 a reprezentanţilor Centrului de Resurse Juridice la căminul particular din Aldeni, pentru a verifica modul în care sunt respectate drepturile persoanelor cu dizabilităţi mintale, a dus la înaintarea unei plângeri penale. Cazul a fost prezentat marţi comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, şi prim-adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu, cel care a promis că se va implica personal în rezolvarea plângerii.

×