x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Captivi in Irak: Ziua 47

Captivi in Irak: Ziua 47

12 Mai 2005   •   00:00

Trei ziaristi romani, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, impreuna cu translatorul lor, irakiano-americanul Mohamed Munaf, sunt tinuti ostatici in Irak de 47 de zile. Autoritatile romane au facut apel la Liga Araba, pentru eliberarea lor.


  • de MARINA CONSTANTINOIU
  • OBSERVATOR
  • Apel catre Liga Araba

    BAIE DE SANGE. Violentele nu mai contenesc in Irak, de la instalarea noului Guvern, zeci de morti si de raniti fiind inregistrati zilnic, in urma atacurilor insurgentilor
    Intrate in a 47-a zi a crizei ostaticilor romani din Irak, autoritatile romane fac eforturi disperate in a-si ralia de partea lor cat mai multe voci, in vederea eliberarii captivilor. Romania a cerut ajutorul Ligii Arabe, de aceasta data.

    Apelul a fost formulat marti de secretarul de stat pentru afaceri globale in Ministerul roman de Externe, Teodor Baconschi, in cursul unei intrevederi cu Nureddin Hashad, adjunctul secretarului general al organizatiei arabe. Hashad a dat asigurari ca Liga Araba si secretarul general al acesteia, Amr Moussa, vor initia contactele necesare in Irak, pentru a cere eliberarea ostaticilor romani - Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si Mohamad Munaf.

    ZIUA 47. Cei patru ostatici au intrat in cea de-a 47-a zi de captivitate in Irak, dupa ce au fost rapiti la 28 martie, la Bagdad. Oficial, din partea gruparii care-i detine, nu au mai parvenit informatii despre soarta lor din 27 aprilie. Rapitorii au cerut Romaniei, pana la acea data, sa anunte retragerea celor 863 de militari pe care-i are in Irak pentru a le cruta viata ostaticilor. Intre timp, partea romana a anuntat ca nu isi va negocia politica externa si nici nu va discuta despre o eventuala rascumparare cu gruparea care-i detine pe ostatici, presedintele Traian Basescu indemnand la "rabdare" in problema ostaticilor.

    OFENSIVA DECLARATIILOR. Luarea sa de pozitie a fost criticata in mod cel putin ciudat de jurnalistIi de la postul de televiziune panarab Al-Jazeera, din Qatar si calificata drept "nepotrivita". Presedintele a declarat miercuri seara ca trebuie lasat timpul sa-si spuna cuvantul, pentru a vedea cine are dreptate, in ciuda atator comentarii ale presei referitoare la declaratiile sale facute de la inceputul crizei ostaticilor si pana in prezent.

    Nici premierul nu s-a lasat mai prejos, declarand ca autoritatile depun toate eforturile care se pot face pentru eliberarea ostaticilor, precizand ca negocierile sunt dificile. El spera sa se ajunga la un deznodamant favorabil. Tariceanu a declarat ca nu are nici o atitudine optimista, nici una pesimista, ci una realista, bazata pe faptul ca stie ca astfel de situatii nu se rezolva usor.

    COSMAR COTIDIAN. Sigur, nimeni nu-si imagineaza ca negocierile sunt floare la ureche. Ultimele zile, cel putin, sunt de cosmar, insecuritatea domnind in majoritatea oraselor importante ale Irakului. Atacurile insurgentilor din ultimele doua saptamani s-au soldat cu aproximativ 400 de morti, escaladarea violentelor fiind provocata de instalarea noului Guvern, dominat de siiti. Extremistii lanseaza atacuri in replica la operatiunile desfasurate de trupele americane. Confruntarile au loc in Desertul Jazira, in vestul tarii, unde, potrivit comandamentului de la Bagdad, in ultimele doua luni, din Siria au intrat in Irak numerosi luptatori straini, cu intentia de a organiza atacuri teroriste impotriva trupelor irakiene si multinationale. De la inceputul saptamanii, in operatiunea Matador, declansata de puscasii marini, au fost eliminati peste 100 de teroristi, 80 au fost arestati, au fost descoperite ascunzatori cu armament si munitie.

    SOARTA. De pe frontul rapirilor din Irak nu sosesc vesti prea bune. Potrivit firmei de securitate britanica Hart, pentru care lucra cetateanul japonez luat ostatic zilele trecute in Irak, in urma unei ambuscade, acesta ar putea fi mort, din cauza ranilor suferite in atac. Gruparea Ansar al-Sunna, care are legaturi cu Al-Qaeda, a revendicat rapirea japonezului in varsta de 44 de ani, dupa ce convoiul civil in care se afla a fost atacat, duminica, in apropiere de orasul Ramadi.

    In schimb, ultimatumul acordat de cei care l-au luat ostatic pe australianul Douglas Wood, care a expirat marti, a fost prelungit pana ieri la miezul noptii, dupa cum a anuntat muftiul Australiei, aflat in misiune in Irak. Ministerul de Externe australian nu a confirmat insa informatia. Rapirea lui Wood a fost anuntata la 1 mai, cand postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o inregistrare video, in care ostaticul cerea ajutor. O noua inregistrare facuta publica vineri de acelasi post anunta ca gruparea Majlis al-Shura a Mujahedinilor din Irak a stabilit un termen de 72 de ore pentru ca Guvernul de la Canberra sa isi retraga cei 550 de militari din Irak, cerere respinsa de australieni.

    ×
    Subiecte în articol: observator irak