x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Captivi in Irak: Ziua 53

Captivi in Irak: Ziua 53

19 Mai 2005   •   00:00

Ieri, in cea de-a 53 zi de la rapirea celor trei romani in Irak, pe fondul acalmiei asternute asupra acestui eveniment, tatal jurnalistei Marie-Jeanne Ion, senatorul PSD Vasile Ion, le-a cerut iar, inlacrimat, colegilor parlamentari sa nu ignore soarta ostaticilor.

  • de MONICA IORDACHE
  • OBSERVATOR

  • OPINIE. Tatal lui Marie-Jeanne crede ca un deznodamant fatal in cazul celor trei ziaristi ar marca Parlamentul
    Vasile Ion a urcat la tribuna Senatului, la inceputul sedintei, spunand ca vrea sa readuca in atentia colegilor sai o problema "care incepe sa fie data uitarii". "Au trecut 50 de zile de cand trei cetateni ai Romaniei, jurnalisti, oameni care s-au dus in Irak nu pentru interese pecuniare, nu pentru alte interese, asa cum s-a incercat timp de trei saptamani sa se acrediteze, sunt captivi cu o motivatie pe care cu greu o s-o intelegem vreodata", si-a inceput senatorul PSD pledoaria.

    INTERES SCAZUT. El a spus ca interesul pentru acest subiect s-a diminuat iar si ca solidaritatea se manifesta cu greu in societatea romaneasca. "Probabil ca, daca vor mai sta mult acolo, nu se vor mai intoarce oameni, daca se vor mai intoarce", a avertizat tatal jurnalistei de la Prima TV, in timp ce lacrimile incepeau sa ii curga pe obraz.

    SOLUTII. Vasile Ion a spus ca sunt "cel putin doua solutii" pentru rezolvarea situatiei, fara sa le nominalizeze insa, si le-a cerut senatorilor sa demonstreze ca slujesc poporul roman si, inclusiv, pe cei trei cetateni romani captivi in Irak. "Nu trebuie sa faceti un favor. Este o atitudine pe care Senatul trebuie sa o aiba in fata unei situatii nenorocite, disperate, care va marca acest parlament daca deznodamantul va fi fatal", si-a implorat el colegii. Obligatia institutiilor este de a se apleca asupra acestei probleme "atata timp cat mai este timp", a mai spus senatorul PSD, invitandu-si colegii "sa mediteze" si sa adopte "o atitudine care sa salveze vietile celor trei jurnalisti". Intr-un cadru neoficial, tatal jurnalistei a spus ca de la difuzarea pe Al-Jazeera a ultimei casete cu imagini ale ostaticilor, adica de acum aproximativ trei saptamani, nu a mai primit nici o informatie oficiala de la celula de criza de la Cotroceni si ca, oricum, singurele contacte pe care le-a stabilit sunt cu consilierii presedintelui Traian Basescu, si nu cu seful statului insusi.

    SCEPTIC. "Mi se spune mereu sa asteptam si ni se dau raspunsuri evazive. Pana cand sa asteptam, pana apare o noua caseta?", si-a clamat Ion Vasile dreptul de a afla mai multe informatii macar in virtutea faptului ca este tatal unuia dintre ostatici. Ion Vasile a marturisit ca este speriat si se gandeste chiar la deplasarea sa in Irak pentru a incerca sa isi recupereze fiica, dar un asemenea demers este extrem de dificil, pentru ca nu vrea sa interfereze cu actiunile autoritatilor romane. Senatorul PSD spune ca isi aminteste si acum de mesajul de la rapitori pe care l-a primit pe telefonul fix de acasa, inregistrat pe robotul telefonic, prin care i se comunica, in engleza, ca va asculta la un moment dat ultima inregistrare a vocii fiicei sale inainte ca ea sa fie ucisa.

    PROMISIUNE.Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca Parlamentul ar trebui sa fie "mai activ" si sa intensifice demersurile. El a promis realizarea unor contacte cu parlamentatul irakian si prin ambasada pentru a obtine sprijin in recuperarea ziaristilor.

    AL JAZEERA, IN PIATA UNIVERSITATII
    Aproximativ 150 de persoane s-au adunat ieri-dimineata in Piata Universitatii din Capitala, in semn de solidaritate cu ziaristii romani si cu translatorul acestora, rapiti in Irak la 28 martie. Printre cei prezenti la mitingul organizat de sindicatul Initiativa R s-au aflat parintii celor trei jurnalisti si sotia lui Munaf. Manifestarea s-a desfasurat in tacere, pe parcursul a doua ore. Mama lui Sorin Miscoci a transmis un mesaj autoritatilor. "Le cerem sa faca tot posibilul sa ii aduca pe ziaristi in tara, pana nu va fi prea tarziu, mai ales ca de la Bagdad se aud numai lucruri rele." Prezent la miting, corespondentul televiziunii Al Jazeera a declarat ca va transmite imagini cu familiile jurnalistilor romani rapiti in Irak, dar ca nu poate sti sigur daca acestea vor ajunge si la cei care ii tin ostatici. Pe la ora 12:30, cand mitingul parea incheiat, si-a facut aparitia un grup de 150 de manifestanti din cadrul Federatiei Sanitas, in frunte cu liderul Marius Petcu. Acestia au manifestat zgomotos si au cerut guvernantilor sa nu negocieze vietile unor oameni si sa faca tot ce este posibil pentru eliberarea ziaristilor. Dupa miting, rudele celor rapiti au ajuns ieri dupa-amiaza la Cotroceni, unde au fost primiti de consilierul Claudiu Saftoiu, si nu de presedintele Traian Basescu. (Radu Crivat)
    ×
    Subiecte în articol: observator irak