x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Caransebeş: Suficiente spaţii verzi

Caransebeş: Suficiente spaţii verzi

de Jurnalul National    |    05 Apr 2008   •   00:00

Oraşul Caransebeş este unul dintre puţinele oraşe din România care îndeplinesc deja criteriile impuse de Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor, privitoare la suprafaţa de spaţiu verde de locuitor, unui loca­lnic revenindu-i 26 de metri pătraţi

Oraşul Caransebeş este unul dintre puţinele oraşe din România care îndeplinesc deja criteriile impuse de Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor, privitoare la suprafaţa de spaţiu verde de locuitor, unui loca­lnic revenindu-i 26 de metri pătraţi. Cu toate acestea, primarul Marcel Vela doreşte să depună un nou proiect, prin Programul Naţional de îmbunătăţire a Calităţii Mediului, pentru modernizarea Parcului Teiuş. “Acesta deţinea la începutul secolului al XX-lea statutul de staţiune climaterică, fapt pentru care dorim să îl reabilităm şi să îl aducem acolo unde îi este locul”, a afirmat edilul pentru Rompres. Edilul spune că muni­cipiul pe care îl păstoreşte îndeplineşte condiţia impusă, însă din punct de vedere juridic există probleme care trebuie rezolvate, deoarece în Caransebeş sunt atestate doar trei parcuri. În ceea ce priveşte Reşiţa, oraşul deţine în momentul de faţă aproximativ 18 metri pătraţi de spaţiu verde de locuitor, fapt pentru care, susţine primarul Liviu Spătaru, o dată cu modernizarea şi extinderea Grădinii Zoologice, se va ţine cont şi de acest lucru. Grădina Zoologică din Reşiţa va fi reabilitată cu sprijinul Guvernului. După cum a precizat Lucia Ana Varga, secretar de stat la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, în România există 40 de grădini zoologice, din care 27 aparţin primăriilor. Pentru a nu risca să fie închise, guvernul a alocat 38 de milioane de euro, pentru 14 oraşe, din care unul este Reşiţa. “Primăria Reşiţa a reuşit să întoc­meas­că corect documentaţia necesa­ră pentru a primi finanţarea în vede­rea modernizării grădinii zoologice, care este şi prima înfiinţată în vestul ţării”, a precizat Lucia Ana Varga.

 

PROIECTE PUŢINE. Din păcate, foarte puţine administraţii locale au depus proiecte în ceea ce priveşte Programul Naţional de îmbunătăţire a Calităţii Mediului, a subliniat Varga. În multe zone, spaţiul verde de locuitor este, în medie, de doar 10-12 metri pătraţi. Ministerul Mediului solicită ca până în 2013 în toate oraşele spaţiul verde să fie mărit, până se va ajunge la 26 metri pătraţi pentru fiecare locuitor.

×
Subiecte în articol: verde!