x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Carantina imposibila

Carantina imposibila

de Paula Anastasia Tudor    |    21 Feb 2006   •   00:00
Carantina imposibila

Situatie imposibila la Tuz-la: carantina, care ar im-pune oprirea tranzitarii localitatii, nu poate fi aplicata, deoarece sosea-ua internationala Constan-ta - Vama Veche nu poate fi inchisa, in lipsa unei solutii de ocolire. Numeroasele drumuri care figureaza pe harta rutiera ca posibile ru-te ocolitoare sunt doar pe hartie. Politia Rutiera a ga-sit o varianta, dirijand traficul spre Topraisar, localitate aflata si ea sub carantina. Pana acum, in lume, virusul H5N1 a facut 93 de victime.

Situatie imposibila la Tuzla: carantina, care ar impune oprirea tranzitarii localitatii, nu poate fi aplicata, deoarece soseaua internationala Constanta - Vama Veche nu poate fi inchisa, in lipsa unei solutii de ocolire. Numeroasele drumuri care figureaza pe harta rutiera ca posibile rute ocolitoare sunt doar pe hartie. Politia Rutiera a gasit o varianta, dirijand traficul spre Topraisar, localitate aflata si ea sub carantina. Pana acum, in lume, virusul H5N1 a facut 93 de victime. Ieri-dimineata, la ora 8:00, la Tuzla a fost instituita carantina din cauza virusului inalt patogen H5N1 ce a fost descoperit in zona. Tuzla insa, fiind pozitionata pe un drum national intens circulat, DN 39 (E 87), este foarte greu de tinut in carantina.

In prima ora, ordinele se schimbau din zece in zece minute, spre confuzia politistilor si enervarea soferilor. Carantina in primele ore a fost numai pentru vehicule - pedestrasii insa ieseau dupa bunul plac din localitate.

Initial nu s-a permis tranzitarea decat celor cu urgente, masinilor care transportau calatori si celor cu marfa. Ceilalti au fost deturnati prin Topraisar, pe unde se auzise ca s-ar putea circula spre Mangalia. Dupa o ora, soferii nervosi, care s-au izbit si de filtrul de la Topraisar, s-au intors la intrarea in Tuzla, unde au inceput sa strige furiosi ca asa ceva nu se poate intampla decat in Romania.

Ordinele s-au rasucit, au picat vinovati politistii care dirijau traficul, desi ei primeau ordine contradictorii. Conflictul s-a aplanat, dand drumul circulatiei spre Mangalia. Fiecare masina a fost oprita, soferilor aducandu-li-se la cunostinta ca nu au voie sa opreasca sau sa ia pasageri din Tuzla. Initial s-a acreditat ideea unei rute ocolitoare, pe Drumul Judetean 393, Mosneni, Pecineaga, Albesti, Negru-Voda, insa acesta ar trebui sters de pe harta din moment ce nu se poate circula pe el decat cu tractorul, fiind desfundat si plin de gropi.

FARA OUA IN MASINI. Autobuzele opreau in continuare in Tuzla, iar localnicii urcau fara nici o opreliste. Ulterior, patrule de la Politia Circulatie si de la Jandarmerie au inceput sa strabata localitatea pentru a verifica daca se respecta tranzitarea fara oprire. In jurul orei 12:00, in Tuzla erau inca oameni in statii. Ultimul ordin venit pentru intarirea sigurantei neraspandirii virusului a fost: "Sa fie controlate toate masinile care ies din Tuzla - sa nu aiba gaini, carne de pasare sau oua". Prima victima care a cazut la iesirea spre Constanta a fost un baiat care venea cu oua, dar de la Mosneni, spunea el, si atat timp cat nimeni nu l-a controlat la intrare, baiatul a fost dus la Primarie pentru a-i fi verificate produsele.

VACANTA. De la ora 11:00 au inceput sa fie opriti localnicii care incercau sa iasa pe jos din Tuzla cu boccelutele in mana. Desi, de dimineata au iesit copiii care s-au dus la scoala si adultii - la munca. Cei care nu au gasit intelegere la serviciu au cautat sa se mute pentru cateva zile din Tuzla. Copiii care invata in afara Tuzlei nu se vor mai duce la scoala pana se va ridica oprelistea.

TOPRAISAR. Eutanasierea pasarilor s-a terminat de vineri, insa carantina nu s-a ridicat inca. Oamenii acum asteapta la casierie banii pentru pasarile pe care le-au pierdut. 250.000 de lei - gaina, 300.000 - rata si 500.000 - curcanul. Si in Navodari a fost gasit intr-un cartier marginas acelasi virus inalt patogen. Cartierul format din 330 de case, pe langa care traiau 6.000 de pasari, a intrat si el in carantina. Primarul ne-a asigurat ca oamenilor li se vor asigura in cartier toate cele necesare traiului, pentru a nu fi nevoiti sa iasa din acesta.

SEMNE DE INTREBARE
Ritmul accelerat de raspandire a gripei aviare din ultima vreme ii ingrijoreaza pe experti. Ziarul Herald Tribune scrie ca specialistii au prezis, in ultimele sase luni, ca boala se va raspandi cu repeziciune pe alte continente. Ingrijorarea specialistilor a fost starnita de aparitia a doua focare aflate la mare distanta unul de celalalt, in India, tara care se afla pe traseul mai multor specii de pasari migratoare asiatice. Mult mai surprinzatoare a fost insa semnalarea unui unic caz in Franta, unde, in mod obisnuit, nu ajung pasarile migratoare din Asia. Pe langa cazul din Franta, o rata a fost gasita moarta in Italia Centrala, prima data cand prezenta virusului a fost semnalata la aceasta latitudine in Italia. In Europa de Vest, virusul a fost, identificat doar la pasarile migratoare, iar autoritatile au luat masuri extreme pentru a proteja pasarile domestice. (a.a)

BULINUTE DE SIGURANTA
La ora 10:00, coordonatorii nervosi au inceput sa se mai calmeze dupa ce lucrurile au parut ca intra pe un fagas macar aparent controlat. Directorul DSV, Gheorghe Mertoiu, ne-a spus ca va fi un control mult mai riguros cand vor incepe sa aplice buline cu ora intrarii pe masinile care tranziteaza zona, care, la iesirea din Tuzla, vor fi dezlipite. La ora 12:00 a inceput eutanasierea gainilor din Tuzla. Inca nu se stie cat timp va dura carantina, insa ea va fi ridicata dupa ce toti pasii: eutanasiere, dezinfectie, pui santinela se vor fi epuizat cu succes. DSP a inceput vaccinarea localnicilor si a celor care lucreaza pentru stoparea raspandirii. Vor fi vaccinati insa toti copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 10 ani.
SCANDINAVII EVITA ROMANIA
Turistii scandinavi nu vor vizita anul acesta litoralul romanesc, din cauza imaginii deficitare a acestei destinatii pe plan extern, dar si a temerilor privind gripa aviara. Divizia scandinava a grupului german TUI a anulat programul turistic pentru Romania, cuprinzand contractele pentru Mamaia, Neptun si pentru circuite in tara, respectiv patru curse charter din Suedia, Danemarca si Finlanda. Potrivit reprezentantului TUI in Romania, Ciprian Popescu, citat de Mediafax, decizia TUI are la baza un cumul de situatii, printre care informatiile despre gripa aviara, nesiguranta cu privire la nivelul TVA si problemele cu care tour-operatorul s-a confruntat in sezonul trecut. (I.O. Purdea)

Gripa aviara se extinde pe mapamond


H5N1. Batranul Continent, speriat de decesul pasarilor
In timp ce gripa aviara se extinde in Romania, iar litoralul de la Marea Neagra risca sa ramana fara turisti la vara, forma inalt patogena a virusului H5N1 isi face simtita prezenta in tot mai multe tari europene. ALERTA IN EUROPA. In Marea Britanie, noua lebede moarte sunt testate pentru gripa aviara. In Franta, autoritatile au recunoscut, pentru prima data, existenta pe teritoriul sau a virusului mortal, dupa ce a fost gasita o rata salbatica moarta in sud. In Germania, cancelarul Angela Merkel si-a exprimat ingrijorarea fata de extinderea rapida a acestei boli in Insula Rügen din Marea Baltica, unde numarul pasarilor salbatice decedate este de ordinul zecilor. In Italia, au fost descoperite mai multe pasari moarte in centrul tarii, iar in Ungaria, autoritatile au inceput sa primeasca, in ultimele zile, tot mai multe apeluri ale oamenilor care au semnalat numeroase cazuri de pasari moarte. Si in Bulgaria a existat un semnal de alarma, dupa ce medicii din orasul Plovdiv au anuntat ca o tanara in varsta de 27 de ani a decedat ieri dimineata, fiind suspecta de gripa aviara. Panica s-a mai raspandit cand surse citate de publicatia online Novinite din Bulgaria au precizat ieri, in jurul pranzului, ca femeia a murit de pneumonie. Alti doi bulgari din Varna au fost supusi vineri unor teste medicale specifice, fiind suspectati ca au contractat gripa aviara. Sambata, un bulgar in varsta de 32 de ani a fost spitalizat in Haskovo, in sudul Bulgariei, el prezentand simptome similare cu cele ale gripei aviare. Si Bosnia se afla pe lista tarilor europene unde s-a inregistrat gripa aviara, au anuntat ieri responsabili locali citati de Agentia Reuters. SACRIFICII IN INDIA. Virusul ucigas nu se afla numai in Europa, dar si in Africa, si in Asia. In India, responsabilii din domeniul veterinar si fermierii au sacrificat, in ultimele doua zile, peste 200.000 de gaini, numarul acestora urmand sa depaseasca, potrivit estimarilor, 500.000. (Anca Aldea)

UE, LA SFAT
Panica a pus stapanire pe Europa, iar ministrii Agriculturii din cele 25 de tari membre s-au reunit ieri la Bruxelles pentru a identifica modalitatile de sprijin al sectorului avicol comunitar.
Reuniunea intervine in conditiile in care virusul H5N1 afecteaza in prezent sase state - Germania, Austria, Franta, Grecia, Italia si Slovenia, noteaza Agentia France Presse. Consumul de carne de pasare in UE a scazut dramatic. In Italia, de exemplu, s-a micsorat cu circa 70%, iar in Franta, principala tara producatoare si exportatoare de produse din pasare din Europa, vanzarile sunt in scadere cu circa 15%. Chiar daca Italia si Grecia au insistat ca discutiile initiate ieri sa fie la nivel european, bugetul comunitar nu permite sustinerea financiara pentru toate tarile membre. De altfel, Bruxellesul i-a avertizat deja pe crescatorii de pasari, ale caror vanzari au scazut dramatic, ca nu vor putea pretinde decat o despagubire limitata. (Anca Aldea)
×