x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Card cu bucluc

Card cu bucluc

de Violeta Fotache    |    21 Iul 2009   •   00:00

Curtea Constituţională a statuat că plata obligatorie a salariilor personalului din instituţiile publice pe card încalcă legea fundamentală a ţării, deoarece se diminuează veniturile din cauza comisioanelor impuse.



Excepţia ridicată de Avocatul Poporului cu privire la neconstituţionalitatea articolelor 5-8 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 149/2007, privind aprobarea unor măsuri în domeniul finanţelor publice, a fost admisă de Curtea Constituţională a României (CCR) la 16 iunie a.c. Magistraţii CCR au decis că prevederile din articolele de mai sus sunt neconstituţionale, în măsura în care din acestea se înţelege că plata drepturilor salariale prin card este obligatorie.

CCR a decis că aceste prevederi încalcă dreptul de proprietate, dar şi Protocolul adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. "Obligarea personalului din instituţiile publice de a primi drepturile salariale prin intermediul cardului condiţionează folosinţa acestor «bunuri» de existenţa bancomatelor şi automat de voinţa unor persoane juridice private - bănci, care percep pentru eliberarea banilor anumite comisioane. În aceste condiţii, se ajunge la micşorarea drepturilor salariale ale persoanelor din instituţiile publice, fără a se ţine cont de consimţământul acestora", se arată în motivarea deciziei CCR.

Curtea critică şi faptul că titularii cardurilor nu pot folosi şi dispune de drepturile lor salariale în orice situaţie, fiind ţinuţi de limitarea zilnică a retragerilor sumelor de bani al căror plafon este stabilit de bancă. "Or, nici chiar legiuitorul nu poate limita un drept, decât doar pentru un interes de utilitate publică, şi nicidecum pentru un interes privat. Nimeni nu poate împiedica însă ca persoana să poată solicita eliberarea unui card pentru a putea primi drepturile sale salariale sau alte drepturi de creanţă în această modalitate financiară", se mai arată în motivare.

×
Subiecte în articol: observator