x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cariera politica stricata de PNA

Cariera politica stricata de PNA

03 Sep 2004   •   00:00

Omul de afaceri Paul Petre Tardea, pana acum doua saptamani candidat din partea PNL pentru fotoliile din Parlament, a fost pus ieri sub invinuire de Parchetul Anticoruptie. Paul Petre Tardea a primit interdictia de a parasi tara dupa ce a fost audiat pentru complicitate la creditari ilegale de 780 de miliarde de lei.

MIRUNA PASA

Paul Petre Tardea este acuzat ca in cursul anilor 2002-2003 s-ar fi asociat cu alti afaceristi intr-un grup organizat numit "Marin Luminita" care, prin tot felul de ilegalitati si cu ajutorul unor functionari bancari, au obtinut credite in valoare de peste 780 de miliarde de lei, pe care le-au folosit dupa bunul lor plac. Surse judiciare ne-au declarat ca Tardea si-ar fi folosit influenta si falsa calitate de consilier guvernamental pentru a determina functionari bancari din structura centrala si din cadrul sucursalei Novaci sa dea creditele fara respectarea normelor legale. Din cercetari a reiesit ca in acea perioada, BCR Novaci avea un plan de creditate de 600 de miliarde de lei, dar a depasit acest plafon cu peste 1.300 de miliarde, suma retinuta ca prejudiciu in intregul dosar. Procurorii anticoruptie au trimis deja in judecata doi fosti directori de banca, functionari bancari si mai multi oameni de afaceri, printre care si pe cumnatul lui Tardea, Gabriel Matyas.

CAZIER PLIN. Se pare ca Paul Petre Tardea nu si-a arogat numai calitatea de consilier guvernamental, ci si pe cea de lucrator in Ministerul de Interne, inainte de Revolutia din decembrie 1989. A fost condamnat la opt ani de inchisoare, pentru trafic de influenta, inselaciune, fals si uz de fals, dar a stat dupa gratii doar cateva luni pentru ca a beneficiat de gratierea din ianuarie 1990. El a fost arestat preventiv in iunie 1989, dupa ce jecmanise mai multe persoane de bani promitandu-le in schimb o vorba buna pentru obtinerea rapida a unei masini Dacia.

PRIETENII BANCHERI. Dupa ce a prins revolutia in puscarie, dar a fost eliberat imediat, Tardea s-a ales cu o alta trimitere in judecata in 1997. Atunci el a fost arestat preventiv, in lipsa, si acuzat alaturi de fostul presedinte Bankcoop, Alexandru Dinulescu. Potrivit rechizitoriului procurorilor de la Parchetul General, Tardea, pe atunci directorul general al firmei Minola, ajutat de Dinulescu, a beneficiat ilegal de 58.000 de dolari si 115 milioane de lei din contul unui om de afaceri. Il cunoscuse pe pagubitul Paraschiv in 1992, il convinsese de bunele relatii pe care le are la Bankcoop si il cooptase intr-o afacere cu import de zahar. Ii tot cerea lui Paraschiv bani pentru afacerea cu zaharul, dar in realitate isi platea propriile afaceri cu bere, sustin procurorii in rechizitoriu. O parte din banii luati pe nedrept au fost eliberati cu ajutorul lui Dinulescu pe baza unor semnaturi si acte false. A fost intr-un final trimis in judecata pentru inselaciune, falsuri, uz de fals.

AVENTURA POLITICA

Paul Petre Tardea figura, potrivit listelor validate de PNL pe 7 august, ca prim candidat pentru pozitia de deputat la Gorj. Imediat dupa arestarea cumnatului sau Matyas, el si-a retras candidatura invocand motive de sanatate. Numai ca acum cateva zile, pe 31 august, Tardea a cerut Parchetului Anticoruptie sa-i comunice daca este cercetat, pentru ca intentiona totusi sa candideze pe listele parlamentare. A fost chemat la audieri si invinuit pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, complicitate la acordarea ilegala de credite, complicitate la utilizarea creditelor in alte scopuri si complicitate la abuz in serviciu, fals si uz de fals.
×
Subiecte în articol: observator tardea