x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Cartel Alfa” vrea să dea jos Guvernul

“Cartel Alfa” vrea să dea jos Guvernul

de Diana Scarlat    |    04 Sep 2009   •   00:00
“Cartel Alfa” vrea să dea jos Guvernul
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

CNS "Cartel Alfa" ameninţă că va da jos Guvernul dacă Legea salarizării unitare va intra în Parlament fără a se consulta partenerii sociali. Liderul confederaţiei, Bogdan Hossu, acuză Executivul de "dictatură de tip comunist", deoarece decizia asumării răspunderii a fost luată ignorându-se sindicatele şi patronatele.



Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" a înaintat ieri premierului o scrisoare deschisă în care sunt exprimate nemulţumirile legate de asumarea răspunderii Guvernului pe Legea unică de salarizare din sistemul bugetar. În opinia liderului "Cartel Alfa", membrii Cabinetului Boc "au cumpărat voturile parlamentarilor, acordându-le coeficienţi de salarizare care să îi reducă la tăcere, transformându-i în marionete în mâinile Executivului".

TRANSPARENŢĂ
"Cartel Alfa" solicită publicarea de urgenţă pe site-ul Guvernului a proiectelor de acte normative pentru care premierul a anunţat că-şi va asuma răspunderea în Parlament. Confederaţia cere o nouă întâlnire cu Executivul, pentru a evita declanşarea conflictelor sociale, considerând nejustificată graba pentru impunerea acestor subiecte importante, "fără a se cunoaşte exact şi public ceea ce se propune a fi aprobat de urgenţă". "La muncă egală, salariu egal" este revendicarea sindicatelor în legătură cu Legea unică de salarizare.

Acest deziderat se poate realiza prin modificarea coeficienţilor de ierarhizare din proiectul legislativ, spun sindicaliştii. Principiul invocat de sindicate este şi principalul motiv pentru care acestea au declarat că nu sunt de acord cu asumarea răspunderii de Guvern pe această lege. Bogdan Hossu declara încă de săptămâna trecută că sindicatele vor recurge la proteste de stradă dacă legea va fi adoptată în ultima formă discutată, cu reducerea coeficienţilor de ierarhizare.

Liderul "Cartel Alfa" atrage atenţia şi asupra faptului că Executivul doreşte reducerea salariilor angajaţilor de la stat prin introducerea Legii unice de salarizare, deşi principiul care a stat la baza proiectului legislativ garanta menţinerea veniturilor în plată ale angajaţilor.

CONDIŢII PENTRU DEMITERE
Guvernul poate fi demis, potrivit Constituţiei, atunci când se votează o moţiune de cenzură depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege. Dacă nu se va reuşi demiterea Executivului, proiectul de lege se va considera adoptat. În scrisoarea deschisă se mai precizează faptul că "CNS «Cartel Alfa» nu a dorit să devină un factor care să blocheze eforturile destinate reformării societăţii româneşti ori a soluţiilor pentru depăşirea cu bine a actualei crize economice", încercând numai să determine Executivul să ia deciziile corecte.

×
Subiecte în articol: observator guvern ameninta sindicate