x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pericol! Nu cumpăraţi cartofi uriaşi din pieţe, pot fi TOXICI pentru om!

Pericol! Nu cumpăraţi cartofi uriaşi din pieţe, pot fi TOXICI pentru om!

21 Iul 2014   •   14:18
Pericol! Nu cumpăraţi cartofi uriaşi din pieţe, pot fi TOXICI pentru om!

Cartofii din import cu diametrul mai mare de 8 centimetri, vânduţi în unele pieţe din ţara noastră, conţin nitriţi şi nitraţi, din această cauză, fiind interzisă comercializarea lor în Uniunea Europeană, avertizează conducerea Federaţiei Naţionale Cartoful din România, conform incomemagazine.ro.

Cartofii cu diametrul mai mare de 7-8 centimetri, aflaţi la vânzare pe unele tarabe din pieţele din România, sunt toxici pentru om, fermierii din UE  catalogându-i drept  furaje pentru hrana animalelor.
"Cartoful care vine din Polonia sau din ţările vestice, de obicei, este un tubercul de dimensiuni mari. În vestul Europei nu se consumă tuberculi uriaşi pentru că acumulează nitriţi şi nitraţi şi, pentru ei, sunt în afara STAS-ului. Practic, preţul este mic, iar românul se trezeşte pe masă cu el şi îl mănâncă. Acolo se fac fertilizări superintensive. Nicăieri în Europa nu o să vedeţi în magazine tuberculi cât borcanul. Diametrul acceptat este de 7-8 centimetri, nu sunt bolovani cum de multe ori vedem în România. Cartofii mari sunt nesănătoşi, ei cresc aşa pentru că sunt forţaţi să crească, se tratează cu azot şi cu tot felul de îngrăşăminte chimice. Noi nu suntem împotriva fertilizării, că este normal să fertilizezi, dar să se facă limitat", a declaratGheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România (FNCR).

×