x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Castelul Bran - O farsa care a dublat pretul

Castelul Bran - O farsa care a dublat pretul

de Corina Andriuta    |    16 Ian 2007   •   00:00
Castelul Bran - O farsa care a dublat pretul

Sfarsitul lui 2006 a adus cu sine zvonul conform caruia miliardarul rus Roman Abramovici este decis sa cumpere Castelul Bran. Dupa nici o luna, cotidianul Izvestia recunoaste ca totul a fost o farsa de presa.

Pentru vanzarea Castelului Bran s-a vorbit initial de circa 25 de milioane de euro. Ulterior, pe tapet a fost pus numele lui Abramovici, iar pretul a crescut la 60 milioane de euro.

IMPRUMUT. Discutiile dintre Consiliul Judetean Brasov si Dominic Habsburg pentru vanzarea cunoscutului castel au intrat de ceva timp in impas. Suma ceruta de Dominic, 60 de milioane de euro, a facut ca reprezentantii CJ Brasov sa incerce diferite variante pentru a reusi sa stranga respectiva suma. Una dintre ele presupune un imprumut pe care sa il ia printr-o banca austriaca. Astfel, Castelul Bran putea reveni in proprietatea statului roman printr-un procedeu de leasing. Impasul acestor discutii a fost generat si de interesul pe care miliardarul rus Roman Abramovici parea sa il aiba pentru edificiu. Chiar si in conditiile in care Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii din Romania, precizase ca tranzactia dintre familia Habsburg si Abramovici nu este posibila din punct de vedere juridic, proprietarul castelului a dat de inteles ca nu il intereseaza aspectul si poarta in continuare negocieri cu magnatul rus.

TEAPA. Aparitia lui Roman Abramovici in aceasta poveste poate usura statul roman si buzunarul contribuabilului cu 35 de milioane de euro. Diferenta dintre suma ceruta initial de familia de Habsburg si pretul de piata al castelului din acest moment. Toata nebunia a plecat, conform cotidianului rus Izvestia, de la o farsa jurnalistica: "La finele anului trecut noi am publicat un material intitulat «Trecerea lui Abramovici prin Alpi». Acolo vorbeam despre planurile pe care Abramovici le are pentru a cumpara un domeniu in Zalsburg. Atunci ne-am gandit sa punem la cale si o farsa jurnalistica, si am lansat zvonul conform caruia Roman a discutat cu Dominic von Habsburg aceasta tranzactie. Peste cateva zile colegii romani ne-au innebunit cu telefoanele. Ne intrebau cand, cum si cu cat va cumpara Abramovici. Atunci Dominic a ridicat pretul de vanzare de la 25 de milioane la 60 de milioane de euro. Adevarul este ca Abramovici habar nu are unde se afla Castelul Bran".

REACTIA MINISTERULUI CULTURII
Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) va renunta sa-si exercite dreptul de preemptiune la cumpararea Castelului Bran daca avocatii lui Dominic Habsburg vor mentine oferta de 60 de milioane de euro, a declarat ministrul Adrian Iorgulescu. In plus, Iorgulescu a avertizat ca, in cazul in care castelul va fi vandut altcuiva decat MCC, Dominic de Habsburg "va vinde doar zidurile goale". "Ii vom lua toate bunurile si obiectele de patrimoniu care se gasesc in prezent in castel, pentru ca statul roman este proprietarul lor". Daca Guvernul va solicita achizitionarea acestui castel pentru o suma mai mica decat oferta facuta de avocatii lui Dominic CJ Brasov, acest lucru se va face in urma unei "evaluari foarte serioase".

×