x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cauza deteriorarii climei - Radiatiile cosmice sau CO2?

Cauza deteriorarii climei - Radiatiile cosmice sau CO2?

de Ana-Maria Radoi    |    15 Feb 2007   •   00:00

O noua ipoteza privind cauzele incalzirii globale a fost facuta publica saptamana aceasta. In Danemarca, studiile unor oameni de stiinta releva faptul ca radiatiile provenite din Cosmos au degradat clima Pamantului, si nu neaparat dioxidul de carbon si alte gaze de sera.

"VINOVATII". Cercetatorii danezi au descoperit ca impactul radiatiilor cosmice asupra climatului este mult mai mare decat se credea, informeaza cotidianul britanic The Times. Oamenii de stiinta din Danemarca au reusit sa creeze efectul radiatiilor cosmice - particule de energie, provenite de la stele, care "bombardeaza" Terra. Aceste radiatii, sustine omul de stiinta Henrik Svensmark, actioneaza asupra aerosolilor din atmosfera, care ajuta la crearea norilor. Radiatiile cosmice care ataca Pamantul pot forma ioni incarcati electric in atmosfera, actionand ca un magnet asupra vaporilor de apa, astfel cauzand formarea norilor. Svensmark sustine ca influenta omului asupra incalzirii globale este mult mai mica decat se presupune. El aminteste ca soarele deviaza multe din radiatiile cosmice care se indreapta spre Pamant, astfel reducand stratul de nori. Reflectarea razelor solare in spatiu de catre nori are efectul de racire. Daca in perioada unei activitati intense a soarelui, campul sau magnetic deviaza o cantitate mai mare de radiatii cosmice ce se indreapta spre pamant se vor forma foarte putini nori. Cercetarea se concentraza in jurul ionilor si cum se comporta ei in atmosfera cand sunt atinsi de radiatiile cosmice.

Cercetatorii au descoperit ca prezenta ionilor incurajeaza formarea unor gramezi de molecule. Aceste gramezi actioneaza in atmosfera ca niste aerosoli care atrag vaporii de apa, formand nori. Cercetatorul mai spune ca Soarele "deviaza" mare parte din radiatiile cosmice care ar putea ajunge pe Pamant si reduce astfel formarea norilor pe cerul terestru. Se stie ca norii, care au un efect de racire, "proiecteaza" razele solare inapoi in spatiu.

Studiile cercetatorilor danezi nu schimba parerile celor mai multi climatologi, care cred ca, in spatele incalzirii globale, stau de fapt gazele emisiilor de sera provenite din gospodariile oamenilor si din industrie.

UN ADEVAR INCOMOD
Cauzele care au provocat incalzirea globala a Terrei sunt abordate intr-un film documentar "Un adevar incomod" in care apare si fostul vicepresedinte american Al Gore. Politicianul democrat insista asupra faptului ca singurii vinovati de incalzirea climei sunt locuitorii Pamantului, iar efectele acestor schimbari vor fi devastatoare. Filmul, care a fost nominalizat la Oscar, prezinta statistici uluitoare: uraganele de intensitate mare si foarte mare aproape ca s-au dublat in perioada 2005-2006; valurile de caldura vor fi mult mai frecvente si mai intense pe masura ce cresc temperaturile globale; in urmatorii 25 de ani, circa 30.000 de oameni vor muri in fiecare an din cauza incalzirii globale; cel putin un milion de specii ar putea fi pe cale de disparitie in urmatorii 50 de ani; schimbarile climatice vor cauza aparitia unor specii noi invadatoare; nivelurile globale ale marilor ar putea creste cu pana la sase metri; Oceanul Arctic ar putea ramane fara pic de gheata pana in 2050. Ipotezele lansate de Al Gore in filmul sau sunt sustinute si explicate stiintific, a declarat pentru National Geographic Eric Steig de la Universitatea de Stiinte din Washington.

KLAUS CONTRAATACA
Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, a avut saptamana aceasta o reactie cel putin bizara la adresa recentelor rapoarte privind incalzirea climei pe Terra. Intr-un interviu acordat ziarului ceh Hospodarske Noviny, seful statului a declarat senin ca ipoteza conform careia omul se afla in spatele incalzirii globale este un mit, si nu o realitate, asa cum se arata intr-un raport ONU. Klaus argumenteaza ca Grupul Interguvernamental pentru Evolutia Climei din cadrul ONU (IPCC), care a redactat un raport alarmant pe tema schimbarilor climatice, este un organism politic, si nu stiintific, "un fel de organizatie nonguvernamentala cu parfum ecologic". Cei care fac parte din IPCC "sunt oameni de stiinta cu o anumita coloratura politica care au o singura opinie de prezentat si o singura misiune de indeplinit", a mai spus el, insistand ca ipotezele au fost transformate in teze in raportul ONU doar pentru ca autorii lui sa para credibili in fata opiniei publice. Potrivit publicatiei Drudge Report, presedintele ceh se considera unul dintre putinii lideri europeni cu pareri de neclintit. "Alti politicieni de rang inalt nu vorbesc despre indoielile lor cu privire la incalzirea globala "din cauza unei corectitudini politice care le stranguleaza vocea". Klaus l-a atacat si pe democratul american Al Gore, suspectandu-l de "alienare mintala". Presedintele ceh il desfiinteaza pe Gore, unul dintre "actorii" filmului documentar "Un adevar incomod", in care sunt enuntate pericolele cu care se va confrunta omenirea in urmatorii 50 de ani. "Nu cred ca ceva ruineaza Planeta, nu am vazut nimic in acest sens, si nu cred ca o persoana rezonabila si serioasa ar putea sustine acest lucru", a opinat Klaus.
×
Subiecte în articol: verde! globale cosmice radiatiile