x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul arestării preşedintelui CJ Argeş a provocat un tsunami

Cazul arestării preşedintelui CJ Argeş a provocat un tsunami

de Elly Cârstea    |    28 Ian 2011   •   20:42

Zi lungă şi grea, ieri în Piteşti, cu multe acuze, declaraţii şi dovezi de solidaritate în cazul arestării de  joi seara a preşedintelui CJ Argeş, Constantin Nicolescu. Soţia acestuia, Viorica Nicolescu, care suferă de diabet şi-a petrecut noaptea la spital, după ce a leşinat la câteva minute după ce soţul ei s-a prăbuşit pe holul Tribunalului, fiind monitorizată atent toată noaptea. Dimineaţa a cerut externarea şi a plecat urgent către Spitalul Floreasca din Bucureşti, unde se află internat soţul său.

Duvăz spune că s-a dat atacul la Piteşti pentru că aici s-a votat masiv cu PSD
Câteva ore mai târziu la sediul PSD Argeş a fost convocată o conferinţă de presă, sala de şedinţe fiind neîncăpătoare.

Primul a vorbit deputatul Bogdan Niculescu Duvăz, care a comparat ceea ce se întâmplă în cazul NIcolescu cu Experimentul Piteşti:"Asistăm la o reluare, în alţi termeni, a Experimentului Piteşti. Experimentul Piteşti acum înseamnă să lovească în cea mai puternică organizaţie a PSD, într-un om de un prestigiu moral şi profesional deosebit, ca să poată să arate că nu există nimic care să îi oprească şi să bage spaima în opoziţie. Acesta este mesajul a ceea ce s-a întâmplat aici, sacrificarea domnului Nicolescu”.

O altă opinie a deputatul PSD a fost aceea că oraşul Piteşti a fost atacat pentru că aici s-a votat masiv cu PSD: "Nu numai că îl susţinem pe domnul Nicolescu şi îl apărăm, dar principiul este să apărăm ceea ce în România am încercat, cu eforturi, să construim, şi anume o societate democratică. Aceasta, la ora aceasta, este atacată fundamental. Nu întâmplător Piteştiul, care a votat masiv pentru PSD, este atacat. Avem nevoie de solidaritate, avem nevoie de linişte, dar avem nevoie şi de o ţară în care abuzurile să nu devină parte a sistemului. Dar se pare că ele au devenit deja”.

Olguţa Vasilescu critică faptul că telefonul lui NIcolescu a fost ascultat în ultimii 5 ani
Ulterior a luat cuvântul senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu, care s-a arătat indignată de faptul că telefonul preşedintelui CJ Argeş a fost pus sub urmărire în ultimii cinci ani: "Acum aflăm şi noi că telefonul domnului Nicolescu era pus sub urmărire de cinci ani de zile. Practic, pe acest om nu l-au căutat pentru că a greşit, ci pur şi simplu l-au aşteptat să greşească, monitorizându-i în permanenţă telefonul”.

Legat de acuzaţiile procurorilor DNA privind deturnarea de fonduri Phare pentru refacerea unor şcoli pretins afectate de inundaţii, Olguţa Vasilescu a spus că nu există nicio sesizare din partea Uniunii Europene că acolo ar fi fost vorba de fraude: "În cazul acuzaţiei privind şcolile, vreau să vă spun că trebuia să existe mai întâi o hotărâre de Consiliu Judeţean prin care să se vină cu o cofinanţare. (…) Există această hotărâre adoptată în unanimitate, deci toţi consilierii judeţeni şi-au asumat faptul că pentru acele şcoli trebuie să se facă nişte investiţii cu fonduri de la Uniunea Europeană. Ar fi trebuit să existe la dosar şi acel certificat de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, fără de care Uniunea Europeană nu ar fi dat drumul la fonduri.  (…) Nu există nicio sesizare din partea Uniunii Europene că acolo ar fi fost vorba de fraude”.

Pichet la sediile PDL din ţară în ziua recursului lui NIcolescu
Ziua a continuat cu o întâlnire extrem de importantă la Teatrul "Alexandru Davila" din Piteşti, unde s-au întâlnit aproape 500 de parlamentari, consilieri judeţeni, primari şi simpatizanţi PSD, dar şi lideri grei de la Centru, precum Bogdan Niculescu Duvăz, Lia Olguţa Vasilescu, Rovana Plumb sau Viorel Hrebenciuc. LIderul PSD Victor Ponta a prezidat întâlnirea, care s-a ţinut cu uşile închise. Cei aproape 500 de social democraţi au pus la punct detalii legate de planul de bătaie pentru apărarea şefului PSD Argeş, Constantin NIcolescu.

Ponta a făcut apel ulterior ca în ziua recursului, oamenii să picheteze sediile PDL din ţară, pentru apărarea prezumţiei de nevinovăţie în cazul unei persoane anchetate:"Dacă luni va fi ziua în care se va judeca recursul, îi chemăm pe toţi oamenii care vor respectarea legii, pesedişti sau nepesedişti, oameni cu convingeri politice sau simpli români care vor democraţie şi liberatate, ca în faţa sediilor PDL din întreaga ţară să ceară aplicarea legii, să ceară libertate pentru Constantin Nicolescu şi pentru orice om din această ţară, să ceară PDL să nu ne aducă în vremurile în care un partid decide cine să fie arestat".

Patru primari vor fi audiaţi de DNA Piteşti
Ultimele informaţii legate de acest caz sunt acelea că luni, 31 ianuarie, la ora 10,00 au fost citaţi la sediul DNA Piteşti, pentru audieri patru actuali sau foşti primari, din judeţul Argeş, în dosarul în care a fost arestat preventiv preşedintele CJ, Constantin Nicolescu. Este vorba de Călin Andrei, primarul liberal al municipiului Câmpulung Muscel, de Gheorghe Nicuţ, primarul PDL-ist al oraşului Curtea de Argeş şi de Ion Ştefan, primarul PSD-ist al comunei Budeasa. Deocamdată nu se ştie numele celui de-al patrulea edil citat de DNA, dar se pare că este vorba de una şi aceeaşi persoană de care se face referire în ultima acuzaţie care I se aduce lui Nicolescu. Procurorii anticorupţie spun că în cursul lunii iunie 2009, Nicolescu, folosindu-se de autoritatea sa, l-a instigat pe primarul unei comune din judeţul Argeş să nu îndeplinească anumite acte de serviciu, mai precis să nu aplice unei persoane o sancţiune contravenţională la Legea nr.50/1991, solicitare însuşită de către primarul în cauză, care astfel nu a mai aplicat o amendă de 100.000.000 de lei vechi.

×