x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Bankcoop - Dinulescu ramane cu zece ani

Cazul Bankcoop - Dinulescu ramane cu zece ani

de Miruna Pasa Petru    |    15 Oct 2005   •   00:00
Cazul Bankcoop - Dinulescu ramane cu zece ani

Fostul presedinte Bankcoop, Alexandru Dinulescu, va trebui sa execute pana la capat cei zece ani de inchisoare la care a fost condamnat in 1998, pentru luare de mita.

Fostul presedinte Bankcoop Alexandru Dinulescu va trebui sa execute pana la capat cei 10 ani de inchisoare la care a fost condamnat in 1998, pentru luare de mita.

Tribunalul Bucuresti a respins ieri cererea lui Alexandru Dinulescu de rejudecare a procesului in care acesta a fost condamnat la 10 ani de inchisoare. Dupa mai multe luni de dezbateri, judecatorii au ajuns la concluzia ca decizia data acum sapte ani impotriva fostului presedinte Bankcoop este perfect valabila. Acesta ceruse reluarea cazului pe motiv ca la data judecarii si condamnarii sale nu a fost prezent si nu a putut sa se apere.

Avocatul Marian Nazat ne-a declarat ca va ataca hotararea de ieri cu apel. In prezent, Dinulescu se afla in Penitenciarul de Maxima Siguranta Rahova.

PESTE GRANITA. Intr-adevar, presedintele Bankcoop nu participase personal la propriul caz. Plecase peste granita in anul 1997, imediat dupa ce a fost eliberat din arestul preventiv. A fost dat in urmarire internationala. Sase ani au durat cautarile prin Interpol. In iunie 2003, el a fost arestat in Statele Unite ale Americii si au urmat cateva luni de negocieri pana cand acesta a fost extradat in Romania. Dinulescu declara la acel moment ca a plecat din tara pentru ca procurorii i-ar fi spus ca nu sunt dovezi care sa-l incrimineze in privinta falimentului Bankcoop.

De atunci el a solicitat de nenumarate ori fie eliberarea sa de dupa gratii pe motiv de sanatate, fie rejudecarea cazului. Niciodata cu vreun rezultat. In toamna anului 2003, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, i-a respins acestuia si o cerere de recurs in anulare.

CONDAMNAREA. Alexandru Dinulescu a fost gasit vinovat pentru luare de mita in decembrie 1998. Judecatorii au stabilit atunci ca fostul presedinte Bankcoop a cerut si primit de la doua persoane spagi in schimbul aprobarii unor credite.

DENUNTUL. Primul sau denuntator a fost Aurel Rosianu, caruia Dinulescu i-a cerut sa depuna 6 milioane de lei la circuitul financiar Caritas, pentru un imprumut de 300 de milioane de lei.

Cel de-al doilea afacerist, Mordehai Nahor, a sustinut ca presedintele de banca i-a cerut sa depuna 30.000 de dolari intr-un cont personal deschis la filiala Schottengasse Wien a Creditanstalt. In schimbul spagii, Alexandru Dinulescu i-a promis sa-l avantajeze cu ocazia unor licitatii valutare si sa-i inlesneasca, prin intermediul Bankcoop, finantarea unor afaceri.

×
Subiecte în articol: observator dinulescu bankcoop