x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Cozma, subiect de dezbatere în Parlamentul ungar!

Cazul Cozma, subiect de dezbatere în Parlamentul ungar!

de Istvan Deak    |    08 Mai 2012   •   13:44
Cazul Cozma, subiect de dezbatere în Parlamentul ungar!

Membrii partidului Jobbik au ridicat, in sedinta de luni a Parlamentului ungar, problema sentintelor dictate de Curtea de Apel Gyor in cazul handbalistului roman Marian Cozma, injunghiat mortal, in 2009, in fata localului Patriota din Veszprem. “Ce mesaj se transmite in momentul in care un judecator reduce o pedeapsa de inchisoare pe viata la una de doar 18 ani, sau de la 20 la doar 8 ani? Decizia a provocat stupoare in randul colegilor de breasla din sistemul judiciar, dar si in lumea sportiva si in sufletul oricarui om cu bun-simt. Doar criminalii sunt multumiti, iar asta reflecta toate problemele zilelor noastre', a fost intrebarea adresata de parlamentarul Mirkoczki Adam.

Si premierul Orban are ceva de spus

Insusi premierul Orban Viktor a ales sa raspunda la intrebarea parlamentarului Jobbik. “Intre patru ochi, i-as da dreptate domnului parlamentar, insa nu pot sa fac asta intr-un discurs public. Daca prim-ministrul Ungariei ar critica o decizie a unei instante, atunci ar gresi, deoarece ar da impresia ca incearca sa puna presiune pe aceasta institutie. Nu pot sa fac asta si nu o spun, fiindca as fi multumit de sentintele dictate. Sunt convins ca viata unui om este cel mai de pret lucru care exista pe pamant si ar merita o protectie mai mare', a spus Orban.

Sistem perfectibil

Parlamentarul Jobbik nu s-a aratat multumit de raspunsul primit si a insirat crimele care au pus sub teroare Ungaria in ultimii ani, lansand o noua intrebare: “Sunt zone unde oamenii nu se pot simti in siguranta. Ati promis tarii ca veti pune lucrurile in ordine, dar se pare ca a fost doar un truc comunicational. Politistii nu asigura siguranta populatiei, iar in aceste conditii, pentru dumneavoastra cat valoreaza o viata de om in Ungaria, in anul 2012?'. Orban a replicat: 'Traversam o perioada dificila, insa situatia nu este fara iesire. Am pus capat acelei ere in care instantele judecatoresti luau deciziile pe criterii etnice si sociale. O incalcare a legii ramane o incalcare a legii. In ultimii doi ani am marit numarul politistilor cu 3.285, si am ajuns la 37.370 in sistem. Cat priveste Cazul Cozma, sa nu uitam ca politistii i-au arestat pe vinovati in decurs de doar cateva ore'.

Comemorare si protest

Membrii partidului Jobbik au organizat, duminica, un protest comemorativ la statuia handbalistului roman Marian Cozma, in fata Veszprem Arena, in semn de nemultumire fata de sentintele definitive dictate de Curtea de Apel Gyor in cazul ucigasilor sportivului. Parlamentarul Jobbik Ferenczi Gabor a subliniat in discursul comemorativ din fata statuii lui Marian Cozma ca opinia publica ungara nu se poate impaca cu un asemenea verdict.

In timpul partidei MKB Veszprem-Pick Szeged, contand pentru finala campionatului ungar de handbal masculin, fanii celor doua echipe au protestat prin bannere la adresa deciziei Curtii de Apel Gyor. Suporterii lui Veszprem au afisat urmatorul mesaj: "Doar atata merita ucigasii?! Doar atata valoreaza viata lui Cozma?!', in timp ce fanii echipei oaspete au replicat cu: "Pentru cate kile de malai ti-ai vandut coloana, domnule judecator? Ne cerem iertare in numele tau. Marian Cozma. Iarta-ne!'. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×