x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CAZUL LEORDEAN - Verdict pe-o lege abrogată!?

CAZUL LEORDEAN - Verdict pe-o lege abrogată!?

de Violeta Fotache    |    12 Iul 2007   •   00:00

Traian Băsescu are dreptul, şi nu obligaţia, de a face generali, a consfinţit anul trecut Curtea Constituţională.

Traian Băsescu are dreptul, şi nu obligaţia, de a face generali, a consfinţit anul trecut Curtea Constituţională.

"Avem hotărări la Inalta Curte care ne obligă să facem generali... Sper să nu fiu pus in situaţia să mai fac 10 generali pentru ca aşa a hotărăt judecătorul. Independenţa justiţiei nu inseamnă dreptul de a te substitui altor puteri in stat", spunea şeful statului duminică la Alba-Iulia, in mesajul transmis de Ziua Justiţiei. Cazul adus in discuţie de preşedinte este cel al colonelului in rezervă Alexandru Leordean, fost director al Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Ministerului Apărării. Iar decizia Inaltei Curţi suspectate a fi intrat in sfera de acţiune a altei puteri in stat este datată 2 mai 2007. Instanţa supremă a admis recursul declarat de Leordean impotriva verdictului Curţii de Apel şi a constatat că el indeplinea condiţiile cerute de lege pentru a fi trecut in rezervă cu gradul de general. Constatănd ilegal ordinul emis de fostul ministru al Apărării Teodor Atanasiu (nr. 554/19 mai 2005), instanţa l-a anulat, obligănd Ministerul Apărării să ii respecte colonelului Leordean dreptul invocat şi să emită proiectul de propunere pentru avansarea prin decret prezidenţial. Daunele morale acordate de instanţa de judecată sunt de 50.000 de RON. MAp a pus in executare decizia, dar răspunsul Preşedinţiei a fost negativ, pe motiv că verdictul instanţei s-a bazat pe un text de lege abrogat, după ce a fost declarat neconstituţional anul trecut.

MINISTERUL S-A SUPUS. "In urmă cu aproximativ două săptămăni, Ministerul Apărării a trimis către Administraţia Prezidenţială propunerea de avansare a colonelului Leordean in grad de general de brigadă, respectănd astfel decizia justiţiei. Au fost plătite şi daunele morale", ne-a declarat ieri purtătorul de cuvănt al MAp, Andreea Dumitru. Potrivit unor surse din Palatul Cotroceni, şeful statului ar fi refuzat propunerea in urmă cu căteva zile, răspunsul fiind transmis MAp prin intermediul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ. In cadrul procesului, pe vremea cănd acesta se afla pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, Administraţia Prezidenţială a invocat excepţia de neconstituţionalitate a articolului 66 alin. 3 din Legea nr. 80/1995, privind statutul cadrelor militare, deoarece contravin prevederilor art. 94 lit. B) din Constituţie. Curtea Constituţională (CC) a admis această excepţie, la data de 4 mai 2006, prin Decizia 384/2006, publicată in Monitorul Oficial 451 din 24 mai, dată la care actul a şi intrat in vigoare. Concret, CC a stabilit că atribuţia şefului de stat de a "acorda gradele de mareşal, general şi de amiral" reprezintă "un drept al Preşedintelui, iar nu o obligaţie, astfel că şeful statului are posibilitatea de a aprecia dacă acordă sau nu aceste grade, fără a fi condiţionat de lege, aşa cum este in cazul atribuţiei privind numirile in funcţii publice. Or, Curtea constată că textul de lege criticat prevede intr-o formă imperativă avansarea in grad a coloneilor şi comandorilor in activitate la trecerea in rezervă sau direct in retragere, dacă indeplinesc condiţiile de vechime in grad şi au calificativul prevăzut de lege. Atribuţia Preşedintelui Romăniei prevăzută de art. 94 lit. B) din Constituţie apare in acest caz ca o intervenţie formală pentru indeplinirea unor prevederi legale, ceea ce lipseşte această autoritate de insăşi substanţa atribuţiei constituţionale", se arată in Decizia Curţii.

TEXTUL ABROGAT. Articolul de lege criticat prevede: "Coloneilor şi comandorilor in activitate, care au o vechime in grad de minimum 5 ani şi au fost incadraţi in această perioadă cel puţin 3 ani in funcţii prevăzute in statele de organizare cu grad de general sau similare şi care au fost apreciaţi in ultimii 3 ani cu calificativul «foarte bun», la trecerea in rezervă sau direct in retragere li se va acorda gradul de general de brigadă, respectiv de general de flotilă aeriană sau contraamiral de flotilă, şi vor fi trecuţi in rezervă sau direct in retragere cu noul grad". In prezent, prin Legea 81/2007, articolul a fost modificat, formula obligatorie "li se va acorda" fiind inlocuită cu expresia "li se poate acorda".

In urma verdictului Curţii Constituţionale, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins solicitarea ofiţerului superior de Armată, insă acesta a făcut recurs la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele acestei instanţe, magistratul Nicolae Popa, ne-a declarat ieri că prin decizia colegilor săi nu preşedintele a fost obligat să facă generali, ci Ministerul Apărării a fost obligat să-i respecte un drept colonelului Leordean. Vicepreşedintele Inaltei Curţi, Lidia Bărbulescu, ne-a declarat că instanţa de judecată nu a incălcat sfera de acţiune a unei alte puteri prin această decizie: "Temeiul legal care a atras competenţa instanţei este Legea contenciosului administrative, conform căreia instanţa poate să verifice legalitatea şi temeinicia unor acte administrative, aşa cum este şi ordinul ministerial emis in această cauză, la data de 19 mai 2005". La acea dată erau in vigoare prevederile vechii legi găsite in 2006 ca fiind neconstituţionale.

×
Subiecte în articol: observator lege