x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Mădălina Manole – NUP pentru omor

Cazul Mădălina Manole – NUP pentru omor

de Violeta Fotache    |    19 Ian 2011   •   22:25

Procurorul Tiberiu Moldovan, anchetator în cazul morţii artistei, a constatat, în baza probelor, că moartea vedetei nu s-a datorat vreunei fapte penale

Anchetatorul Tiberiu Moldovan, din cadrul Parchetului Capitalei a dispus joi, 19 ianuarie 2011 neînceperea urmăririi penale pentru infracţiunea de omor, "întrucât decesul numitei Mircea Magdalena Anca nu a fost consecinţa vreunei fapte prevăzute de legea penală.

Din raportul de autopsie medico-legală rezultă ca moartea artistei a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute consecutivă intoxicaţiei cu carbofuran (substanţă activă a pesticidului Furadan), substanţă toxică administrată oral. Legistul a mai constatat că rana parietală stânga pe care Mădălina o avea la cap "s-a putut produce cel mai probabil prin lovire de plan dur în cadrul stării de rău care a premers decesului”. În raport se specifică foarte clar că această rană - care ne-a dus iniţial cu gândul la posibilitatea unui omor - "nu are legătură cu mecanismul de producere al morţii şi pentru care susnumita ar fi necesitat 8-9 (opt-nouă) zile de îngrijiri medicale pentru vindecare în caz de supravieţuire”.

Pe baza raportului de expertiză efectuat de Institutul de Criminalistică din cadrul IGPR, s-a concluzionat că flaconul din material plastic, purtând inscripţia "Pesticide”, conţine "suspensie apoasă de carbofuran, respectiv aproximativ 680 grame de substanţă constituită în majoritate din apă şi carbofuran (pesticid carbamic), ca substanţă activă”. "Urmele de substanţă ridicate de pe cadavru, din apropierea acestuia şi de pe forfecuţa cu mânere din plastic de culoare roşie conţin carbofuran.” În paharul de sticlă ce ar fi fost folosit de artistă s-au găsit urme de carbofuran, aceeaşi substanţă cu cea din flacon şi cu cea recoltată de pe cadavru şi de pe obiectele enumerate mai sus, spun specialiştii.

Din cele patru urme papilare descoperite pe pahar, una aparţine degetului mijlociu de la mâna dreaptă a vedetei, iar celelalte trei nu au putut fi identificate deoarece nu conţin "suficiente elemente dactiloscopice individuale necesare identificării persoanelor care le-au creat”.

Scrisoarea de adio, olografă, nedatată şi nesemnată a fost redactată de Mădălina Manole, au concluzionat experţii. Astfel, pentru comparaţie au fost avute în vedere mai multe înscrisuri, inclusiv scripte obţinute din arhivele Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Otopeni şi Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Bucureşti, respectiv cererea pentru eliberarea actului de identitate completată şi semnată  de Mădălina la 5 august 2008. A mai fost folosită şi cererea olografă, datată 01.10.2002, prin care a solicitat eliberarea unui paşaport turistic. "Concluziile raportului de constatare tehnico-ştiinţifică au fost în sensul că scrierea de pe toate înscrisurile avute la dispoziţie a fost executată de către aceeaşi persoană, precum şi că înscrisul în cauză nu prezintă modificări şi nu a fost realizat prin imitare.”, se arată în comunicatul emis joi de Biroul de presă al Parchetului Capitalei.

Prin rezoluţia procurorului s-a dispus totodată continuarea urmăriri penale pentru infracţiunea de trafic de substanţe toxice comisă de Cristian Urziceanu, cel de la care artista, prin intermediary, a procurat Furadan-ul.

Substanţă activă a pesticidului Furadan, carbofuranul este o pulbere de culoare albă, fără miros, foarte puţin solubilă în apă. Aceasta se condiţionează sub formă de suspensie în apă, la care se adaugă un colorant roz pentru marcare (atenţionare). Conform CODEXULUI produselor de uz fitosanitar omologate pentru a fi utilizate în România, carbofuranul face parte din grupa I de toxicitate, "produse extrem de toxice, care conţin substanţă activă cu doza medie letală (DL 50) sub 50 mg/kg corp”.

×
Subiecte în articol: madalina manole