Solicitarea DNA de arestare preventivă a senatorului Cătălin Voicu a fost trimisă vineri instanţei supreme. "Urmează să se stabilească termenul de judecată", ne-a precizat Biroul de presă al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Reamintim că senatorul a fost externat din spital în cursul dimineţii, iar solicitarea procurorilor anticorupţie a ajuns la instanţa supremă în jurul orei 16,00, potrivit Biroului de presă al instanţei.
Procurorii cer instanţei arestarea lui Voicu pentru 30 de zile sub acuzaţiile de trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată. Procurorii cer arestarea preventivă a lui Voicu invocând articolul 148, litera f, Cod procedură penală, respectiv faptul că "inculpatul a comis o infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de patru ani şi există probe că lăsarea sa în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică". Potrivit anchetatorilor natura faptelor, frecvenţa şi caracterul lor repetitiv constituie expresii ale uneia dintre cele mai grave forme de corupţie la nivel înalt.
Instanţa supremă a stabilt ca termen de judecată pentru soluţionarea cererii procurorilor anticorupţie data de 30 martie 2010, învestită cu soluţionarea acestui caz fiind judecătoarea Despina Mihai.
Maria Despina Mihai a fost adjunct al procurorului general al României, între februarie 2002-martie 2004, în timpul guvernării PSD, respectiv în timpul mandatelor procurorilor generali Joiţa Tănase şi Ilie Botoş.
În martie 2004, Despina Mihai a depus jurământul de judecător al instanţei supreme în faţa preşedintelui României de atunci, Ion Iliescu, după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis candidatura ei pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Cătălin Voicu a fost externat din spital, comisia medicală a stabilit că acesta are o boală cardiovasculară cronică şi este stabil, urmând să primească o schemă de tratament pe care să o urmeze acasă, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar de Urgenţă, Bogdan Popescu.
El a fost aşteptat de fiica sa la una din ieşirile secundare ale spitalului, pentru a evita contactul cu presa.
Cătălin Voicu a primit, la externare, o schemă de tratament pe care să o urmeze, a adăugat Bogdan Popescu.
Purtătorul de cuvânt al SUUB a precizat că Voicu are o boală cronică, aşa cum au mulţi oameni, şi trebuie, ca orice pacient cu afecţiuni cronice, să facă din timp în timp analize şi să treacă pe la medic pentru consult.
Întrebat dacă Voicu ar putea ajunge din nou la spital din cauza stresului, Bogdan Popescu a spus că orice bolnav cu o boală cronică "are risc să facă un nou episod de exacerbare".