x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce îmbunătăţiri va aduce iniţiativa “cer european unic”

Ce îmbunătăţiri va aduce iniţiativa “cer european unic”

07 Apr 2014   •   15:16
Ce îmbunătăţiri va aduce iniţiativa “cer european unic”

Dincolo de insula Arran, 5.000 de kilometri de Ocean Atlantic separă Marea Britanie de America de Nord. Doar la câteva sute de metri de Prestwick, în vestul Scoţiei, Centrul de control al zonei oceanice (OACC) supraveghează spaţiul aerian de deasupra jumătăţii estice a Atlanticului de Nord, de la Azore la Islanda, oferind siguranţă pasagerilor care zboară dinspre şi către Europa, pentru ca zborurile europene să devină mai scurte, mai ieftine şi mai ecologice.

Un milion de zboruri anual


Din spatele ecranelor situate în săli unde domneşte liniştea, operatorii monitorizează un milion de zboruri în fiecare an. În perioadele cele mai aglomerate, din lunile de vară, numărul de zboruri se poate ridica până la 3.500 pe zi şi ar putea creşte dramatic în anii următori.

Site-ul Parlamentului European anunţă că, pentru a se adapta la această creştere, UE a lansat iniţiativa “Cerul unic european”, o folosire mai eficientă a spaţiului aerian. Fragmentarea actuală costă 4 miliarde de euro pe an şi duce la întârzieri de 19,4 milioane de minute (în 2012) şi la distanţe suplimentare de 49 de kilometri în medie pentru fiecare zbor. Facilitarea rutelor directe va economisi combustibil, va reduce costurile şi preţurile biletelor.

Proiectul este susţinut de OACC. “Susţinem în totalitate ce doreşte să facă iniţiativa 'Cerul unic european' în beneficiul clienţilor, încercând să reducă preţurile şi să crească siguranţa”, a spus Alastair Muir, director de operaţiuni la Centrul Prestwick.

Liberalizarea pieţei aviaţiei în UE a redus semnificativ preţul biletelor de avion, zborurile transformându-se dintr-o prerogativă a celor puţini într-o posibilitate pentru toată lumea. Rezultatul a fost creşterea numărului de zboruri şi de destinaţii, intensificarea comerţului transfrontalier şi a turismului. Oamenii de afaceri din Prestwick sunt conştienţi de legăturile lor cu restul Europei. “Ne simţim foarte conectaţi”, a spus Bill McIntosh, liderul South Ayrshire Council . “Încurajăm companiile locale să exporte. Suntem norocoşi că avem aeroportul din Prestwick chiar la uşă. Ne gândim zilnic şi la moduri de dezvoltare a legăturilor cu Europa”, a adăugat el.

Drepturi pentru pasageri


Pentru protejarea oamenilor şi a companiilor, Uniunea Europeană a introdus drepturi pentru pasageri. Când lucrurile nu merg aşa cum ar trebui atunci când călătoreşti, ai drepturi legate de întârzierea sau anularea zborului şi pierderea bagajului. Chiar şi atunci când natura strică planurile călătorilor - aşa cum s-a întâmplat în 2010 cu vulcanul islandez Eyjafjallajökull – autoritatea europeană pentru controlul traficului aerian, Eurocontrol, este prezentă pentru coordonarea zborurilor şi informarea călătorilor. (D.I)

×