x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce nu-nţelege B1 dar înţelege B2

Ce nu-nţelege B1 dar înţelege B2

de Luiza Moldovan    |    09 Apr 2014   •   15:49
Moto: “Te gândeşti la ce mă gândesc eu, B1?”, “Cred că da, B2” (din “Banane-n pijamale”, un desen animat de pe Cartoonito)

Cică la colegii noştri de la B1 TV s-au supărat foarte tare pentru că CNA s-a autosesizat şi le-a dat amendă pentru c-au făcut publice listele cu semnăturile strânse pentru candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare! “Aşa ceva n-ar fi trebuit să se-ntâmple” au spus, cu aproximaţie, colegii noştri, miraţi până la lacrimi că nu-nţeleg ce e aşa de îngrozitor să faci publice CNP-urile oamenilor, numele, prenumele, adresele şi, eventual ce au mâncat la prânz! “Mare scofală”, şi-or fi zis aceşti jurnalişti, care pun atât de mult preţ pe viaţa privată, pe intimitatea oamenilor, care, la urma urmei, ar putea fi chiar unii dintre telespectatorii lor. Pentru că (şi aici ne mirăm şi noi de cât de adânci suntem) un telespectator este şi un votant.

Vedeţi? D-asta n-are ursul coadă şi ne bucurăm că, în sfârşit, ne e dat şi nouă să folosim această expresie pe care n-am înţeles-o niciodată dar intuim c-am folosit-o în context bun aici. Ursul n-are coadă pentru că unii nu doar că nu-nţeleg anumite lucruri, dar se mai şi urzică (5 lei chilu’!) dacă le spui ceva de mamă. În ce ne priveşte, suntem foarte curioşi să aflăm cum s-ar simţi aceşti înalţi depozitari ai adevărului jurnalistic dacă lor înşişi li s-ar fi violat cifrele şi chiar, s-o spunem p-aia dreaptă, numerele!

De exemplu domnul Turcescu. Ce ar fi făcut domnul Turcescu dacă i s-ar fi violat vreun număr? L-ar fi chemat, bineînţeles, pe celălalt depozitar al adevărului absolut şi l-ar fi lăsat să-i explice cât de necesar a fost ca intimitatea lui Turcescu să fie violată, ce curaj au avut violatorii în acest demers fără precedent şi cât e de bine pentru societate că i s-au violat numerele lui Turcescu. Apoi, Turcescu, cu revelaţia-n suflet, ar fi buşit în lacrimi de recunoştinţă, ar fi căzut în genunchi, în direct, şi i-ar fi pupat mâna celui care i-a adus lumină în minte. Aşa da! Un Turcescu luminat face mai mult decât un Turcescu în beznă, nu credeţi?

Revolta internă a jurnaliştilor de la B1TV pare hazlie, dac-o priveşti din exterior, dar o adevărată tragedie dogmatică, dac-o priveşti din interior. Aşteptăm toc-şourile de seară, în care să ni se spună de ce suntem noi atât de tâmpiţi de nu-nţelegem revolta lor şi, bineînţeles, de ce sunt ei atât de deştepţi, că fac publice datele personale ale oamenilor. Ale unora care, poate, într-un moment de sălbăticie, dau şi pe B1.

×