x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce se întâmplă cu pacienţii şi coplata. Noi schimbări pentru bolnavii care vor consultaţii la medicii specialişti

Ce se întâmplă cu pacienţii şi coplata. Noi schimbări pentru bolnavii care vor consultaţii la medicii specialişti

17 Sep 2012   •   05:25
Ce se întâmplă cu pacienţii şi coplata. Noi schimbări pentru bolnavii care vor consultaţii la medicii specialişti

Noul proiect de lege privind coplata nu-i scapa pe romani de la a da bani pentru fiecare consultatie, insa aduce tarife injumatatite fata de vechiul act administrativ. Masura nu este privita cu ochi buni de unii specialisti din domeniul medical, care spun ca si-asa preturile sint prea mari. In urma cu o luna, Ministerul Sanatatii a anuntat ca delegatia FMI a acceptat amanarea coplatii fara sa impuna un termen anume.

Potrivit antena3.ro, noul proiect de lege stabileste ca o consultatie la medicul de familie va costa 2-3 lei, fata de 4 sau 5 lei, cit ar fi costat consultatia in proiectul normativ initial. Pentru analizele cu tehnologie inalta, cum ar fi RMN sau tomograf, romanii vor avea de platit cel mult 75 de lei, de trei ori mai putin fata de propunerea initiala.

Sunt insa specialisti care nu au o parere prea buna legata de noul proiect al coplatii, in ciuda faptului ca tarifele s-au micsorat substantial. Reprezentantii Camerei Federative a Sindicatelor Medicale spun ca nivelul coplatii este prea mare pentru posibilitatile romanilor. Mai mult, numarul internarilor in spitale va creste, iar tratamentele in ambulatoriu se vor reduce.

Constatam ca, pentru spitale, coplata este stabilita la 0,7-2,1%, in timp ce pentru ambulatoriu coplata este de la triplu la de 35 de ori mai mare (intre 10 si 25%). Astfel, credem ca numarul de internari nu se va micsora, in schimb va scadea numarul de servicii in ambulatoriu.

Proiectul stabileste noi preturi si pentru alte servicii medicale. De exemplu, pentru analize de laborator, pacientii vor plati intre 2 si 10 lei, pentru - radiologie, imagistica medicala si explorari functionale vor plati cite 2 lei pe bilet de trimitere. Iar pentru asistenta spitaliceasca, tarifele vor fi intre 10 si 40 lei. Legea va intra in vigoare la 10 zile dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial.

×
Subiecte în articol: bolnavi pacienti coplata consultatie