x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CEASUL BILANŢULUI LA INTERNE. Ce le-a pregătit Gabriel Oprea poliţiştilor

CEASUL BILANŢULUI LA INTERNE. Ce le-a pregătit Gabriel Oprea poliţiştilor

de Mara Raducanu    |    08 Apr 2014   •   18:19
CEASUL BILANŢULUI LA INTERNE. Ce le-a pregătit Gabriel Oprea poliţiştilor

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea  a declarat, la şedinţa de bilanţ a MAI, că plata reprezentând contravaloarea normei de echipament pentru acest an va fi făcută eşalonat, în cadrul salariului lunar.

Oprea a adăugat că, la data de 7 aprilie, a apropat un ordin prin care transportul la locul de muncă pentru poliţiştii mutaţi în interes de serviciu sau împuterniciţi în alte localităţi decât cele în care locuiesc va fi decontat.

“Măsura se aplică şi pentru poliţiştii care se deplasează în şi din localităţi izolate, unde nu sunt mijloace de transport în comun care să le asigure prezenţa la programul de lucru, în limita unei cote de 7,5 litri de combustibil la o sută de kilometri”, a mai spus ministrul Afacerilor Interne.

Oprea a precizat că a aprobat şi un ordin de ministru care permite mărirea numărului de poliţişti ce pot beneficia de majorări salariale trimestriale pentru “lucrări de excepţie şi misiuni speciale, prin stabilirea tranşelor de majorare de 30, 40 şi 50 la sută”.

Ministrul de Interne a mai anunţat că, la nivelul MAI, a fost elaborat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se va reglementa modul în care vor fi plătiţi angajaţii care muncesc sâmbăta şi duminica, la sărbătorile legale şi în celelalte zile libere. Angajaţii MAI vor primi în plus, pentru aceste zile, 75 la sută din salariul de bază.

BILANTUL ARMELOR
Poliţia Română a desfăşurat peste 1,6 milioane de acţiuni de combatere a fenomenului infracţional, fiind constatate peste 90.000 infracţiuni, din care aproximativ 80% în flagrant.  Pentru reducerea infracţionalităţii stradale, Jandarmeria Română a desfăşurat peste 360.000 de acţiuni de menţinere a ordinii publice, executând cu 4% mai multe misiuni decât în anul 2012.

Totodată, au fost executate peste 28.000 acţiuni în comun cu alte structuri de menţinere a ordinii publice, iar structurile Jandarmeriei Montane au salvat 1.785 persoane aflate în pericol.

În anul 2013 criminalitatea în mediul rural a scăzut cu aproximativ 5%, iar infracţiunile contra persoanei cu 14%. Infracţiunile de furt, deşi sunt în scădere cu 10%, rămân, în continuare, principala problemă în mediul rural, reprezentând 33% din totalul infracţiunilor sesizate.

Pe domeniul siguranţei rutiere, numărul persoanelor decedate în accidente de circulaţie a scăzut sub 2.000 de persoane. Aceasta în condiţiile unei infrastructuri subdimensionate şi insuficient modernizate, dar şi a dublării numărului conducătorilor auto si autovehiculelor. Practic s-au înregistrat scăderi la toţi indicatorii, în special la cei vizând numărul de accidente grave de circulaţie (cu 9%) si al persoanelor grav rănite (cu 8%).

În ceea ce priveste criminalitatea organizată, au fost destructurate cu aproximativ 5% mai multe grupuri infracţionale organizate (peste 260), formate din peste 2.400 de persoane trimise în judecată, din care pentru mai mult de jumătate dintre acestea au fost dispuse măsuri preventive.

În criminalitatea informatică, au fost destructurate cu 14% mai multe grupuri infracţionale organizate, fiind trimise în judecată cu 35% mai multe persoane.

În domeniul migraţiei şi azilului, aproximativ 100.000 persoane cu cetăţenie străină au beneficiat de permise de şedere legală pe teritoriul ţării şi 896 persoane au primit statut de refugiat sau o altă formă de protecţie internaţională, fiind depistaţi cu şedere ilegală peste 2.300 cetăţeni străini. În ceea ce priveste prevenirea si combaterea coruptiei, în peste 91% din cazuri lucrătorii ministerului testaţi de lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie au dat dovadă de integritate.

Oprea: “Faceti uz de arma in lupta cu fenomenul infractional!”
Gabriel Oprea le-a cerut politistilor sa fie extrem de riguroşi în activitatea desfasurata pe teren.
“Nu uitaţi că legea este arma cea mai importantă pe care o aveţi cu dumneavoastră în fiecare clipă a activităţii pe care o desfăşuraţi. Faceţi uz de ea în lupta pe care o daţi cu fenomenul infracţional. Infractorii nu pot fi opriţi decât prin mijloace ferme şi legale. Acţionaţi aşadar cu toată fermitatea şi în deplină legalitate. Este un mesaj important pe care vreau să-l transmit astăzi pentru colegii prezenti în această sală şi pentru toti colegii din ţară”.

“Ministerul Afacerilor Interne trebuie să garanteze egalitatea în faţa legii. Nouă ne revine datoria de a duce legea în stradă. Nouă ne revine datoria de aplica şi de a garanta respectarea cadrului normativ. Nouă ne revine responsabilitatea de a sancţiona derapajele astfel încât să-i descurajăm pe cei care acţionează ilegal şi să dăm încredere oamenilor cinstiţi în MAI”,  a concluzionat Oprea. 


×